Wolt kommer till Luleå - stöttar det lokala näringslivet och skapar nya arbetstillfällen
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIKWOLT Wolt kommer till Luleå – stöttar det lokala näringslivet och skapar nya arbetstillfällen

Wolt kommer till Luleå – stöttar det lokala näringslivet och skapar nya arbetstillfällen

Publicerat av: Redaktionen

Den 20 mars öppnar Wolt upp sin nordligaste stad hittills när verksamheten lanseras i Luleå.

Förutom att göra det möjligt för Luleåborna att få restaurangmat, livsmedel och annat hemlevererat på 30 minuter, hjälper Wolt det lokala näringslivet och skapar nya arbetstillfällen för dem som ska leverera via plattformen, bolagets kurirpartners.

Den digitala handelsplattform Wolt, som idag finns representerad i 21 svenska städer, drar i gång sin verksamhet i Luleå på onsdag den 20 mars.

På plattformen kommer Luleåborna kunna välja bland stans bästa restauranger och butiker. Favoriter som Café Metropol, Kasai Kitchen, Buketten Luleå och Ringgatan Jourlivs är några av dem som står redo från start.

Under 2024 kommer Wolt att etablera sig i flera nya städer i Sverige, och Luleå är en viktig och stor stad med många turister året om. Staden huserar flera stora företag, bl.a. LKAB, SSAB och Telia, vilket passar bra för Wolts företagstjänst Wolt for Work. Två av Wolts största restaurangpartners MAX Hamburgerrestauranger och Bastard Burgers har dessutom huvudkontor i stan. Vidare är Luleå en studentstad där runt 20 000 personer studerar på Luleå Tekniska Universitetet. Studenter är en målgrupp som såväl brukar gilla att använda Wolt som att leverera för plattformen som deltidssysselsättning. Luleå blir också Wolts nordligaste stad i Sverige hittills. Johan Grönvall är VD på Wolt och säger:

– Det känns väldigt kul att vi lanserar vår tjänst i Luleå. Vår vision är att göra varje stad till en bättre och gladare plats att leva i, vilket omfattar allt från att öka försäljningen för restauranger och butiker som är anslutna till plattformen genom att digitalisera deras erbjudande, till att skapa nya tillfällen att få en inkomst för de kurirpartners som genomför leveranserna. Men det handlar också om att förenkla det för kunder att beställa mat från favoritrestauranger eller göra det möjligt att spara tid genom att exempelvis beställa hem matkassar från livsmedelsbutiker.

Luleå får sällskap av två städer till, Hudiksvall och Skellefteå, som lanseras samma dag den 20 mars. För två veckor sedan lanserade Wolt sin verksamhet i tre nya städer, Jönköping, Södertälje och Kalmar.

Stöttar den lokala handeln

En restaurang eller butik som finns med på Wolts plattform kan räkna med en ökad försäljning. Wolt har tittat närmare på tre städer i Sverige som under 2023 gått starkt framåt; Uppsala, Norrköping och Västerås. För de två förstnämnda ökade antalet anslutna restauranger och butiker med ca 40 procent under fjolåret jämfört med 2022. För Västerås var siffran nästan 70 procent. Ordertillväxten för dessa tre städer, dvs antalet beställningar som gjorts, har ökat med mellan 70–100 procent i samma årsjämförelse.

Wolt kommer till Luleå - stöttar det lokala näringslivet och skapar nya arbetstillfällen

Den huvudsakliga anledningen till att den lokala handeln vanligtvis ökar sin försäljning tack vare Wolt är för att man får tillgång till en ny kundgrupp och en möjlighet att digitalisera sitt erbjudande utan att själv behöva investera tid och pengar i det. Man får dessutom tillgång till en ny målgrupp av kunder då det generellt sett inte är samma personer som beställer hemleverans som äter på en restaurang eller handlar i en butik.

Skapar nya tillfällen för sysselsättning

När Wolt kommer till en ny stad bidrar vi även till att öka sysselsättningsgraden. När verksamheten drar i gång i Luleå har vi kontrakterat ca 30 personer som kommer att ha hand om leveranserna, Wolts kurirpartners. Wolt tillämpar en flexibel arbetsmodell där de som levererar antingen är egna företagare eller frilansare. Det är en modell som majoriteten av bolagets svenska kurirpartners föredrar. I en Novus-undersökning som Wolt lät genomföra i maj förra året angav 62 procent att de föredrar ett flexibelt arbetssätt. Endast 15 procent angav att de föredrar fast anställning. Att det förhåller sig så här beror främst på att kurirerna föredrar att vara sina egna chefer och att få bestämma över sina egna arbetstider. Johan Grönvall säger:

– Vår modell bygger helt och hållet på valfrihet och det har visat sig vara något majoriteten av kurirerna föredrar – att ta leveransuppdrag via Wolts plattform ska vara värt ens tid och således är vi helt beroende av att ha nöjda kurirpartners som aktivt väljer att göra sig tillgängliga och acceptera uppdrag. Om man väljer att neka uppdrag har det ingen inverkan på möjligheten att få nya uppdrag. Vår algoritm är tekniskt obunden och tar hänsyn till var en kurirpartner befinner sig i förhållande till upphämtningsplats , leveransadress och vilket typ av fordon kurirpartnern kör.

De som bor inom leveransområdet i Luleå (se karta) kommer kunna beställa från Wolt från och med 20 mars. Plattformen håller öppet varje dag mellan 10.00 och 00.00.

 

 

 

Relaterade Artiklar