Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Onlinehackare säljer stulna passuppgifter

Onlinehackare säljer stulna passuppgifter

Publicerat av: Redaktionen

NordVPN ger tips om hur du vet om din identitet är i fara.

Onlinehackare säljer stulna passuppgifter 3Identitetsstöld börjar bli ett populärt brott. År 2018 såg Identity Theft Resource Center en ökning av antalet data intrång på 126 procent, varav de flesta påverkade känsliga personuppgifter.

Hackare stjäl pass- och ID-kortsuppgifter för att använda dem för olaglig verksamhet, till exempel att korsa gränser och ta banklån i en annan persons namn. Cyberbrottslingar behöver bara få offrets fullständiga namn, födelsedatum, nationalitet och passnummer för att förfalska handlingarna. Även om de flesta känner till de vanliga kreditkortsbedrägerierna vet inte alla att stulna passuppgifter kan utsätta dem för ännu större risk.

Under ett massivt dataintrång på Marriot-hotell 2018 fick hackare tillgång till bokningsdatabasen och samlade enligt uppgift in information om 500 miljoner människor. Bedragarna stal gästernas namn, efternamn, kontaktinformation och födelsedatum. Dessutom fick de tag i Marriot-klienters passuppgifter.

“När cyberbrottslingar attackerar hotell får de tillgång till människors pass. Detta leder till en betydande risk för att hotellkunderna får sina identiteter stulna. Dessutom innehåller pass och ID-kort information som kan vara användbar för social manipulation. Falaska ID-handlingar används senare för att komma in i eller lämna landet, öppna bankkonton eller gömma sig från myndigheterna,” förklarar Daniel Markuson, digital sekretessexpert på NordVPN.

Efter att ha stulit passuppgifter säljer hackare dem online på den svarta marknaden. De använder uppgifterna för att skapa fysiska pass, sina digitala skanningar och mallar för färdiga ID-handlingar. Priserna för ett pass på den svarta marknaden kan variera. Ett fysiskt pass kostar i genomsnitt 14 000 USD på dark web. Det kan innehålla passuppgiter, ett digitalt chip och andra komponenter, vilket gör dem användbara i många länder. Bevis på identitet (till exempel en person som innehar ett pass och en skannad kopia av det) kostar cirka 61 USD på den svarta marknaden. Digitala skanningar kostar cirka 15 USD.

Det finns sätt att ta reda på om dina passuppgifter utnyttjas av brottslingar. Enligt Department of Homeland Security kan människor som kommer till och lämnar USA spåra sin internationella resehistorik. Systemet kräver att namn, efternamn, födelsedatum och passnummer anges.

Funktionen är dock inte tillgänglig i andra länder. Bedragare kan använda människors privata uppgifter utan att offren är medvetna om detta. Därför är det viktigt att vidta några förebyggande åtgärder för att säkerställa att dina identitetsuppgifter förblir säkra.

“Först och främst är det värt att vara uppmärksam på var du anger dina passuppgifter. Ange bara dina identitetsuppgifter på säkra webbplatser. Om du vet att dina känsliga uppgifter har läckt ut vid ett dataintrång kan det dessutom vara bra att investera i en kontroll online. Slutligen kan det också vara ett alternativ att byta pass efter en eventuell dataöverträdelse,” rekommenderar Daniel Markuson, digital sekretessexpert på NordVPN.

Relaterade Artiklar