Sommarsemestern (och cyberbrottslingarna) väntar runt hörnet: Här är din guide till sommarens IT-säkerhet
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Sommarsemestern (och cyberbrottslingarna) väntar runt hörnet: Här är din guide till sommarens IT-säkerhet

Sommarsemestern (och cyberbrottslingarna) väntar runt hörnet: Här är din guide till sommarens IT-säkerhet

Publicerat av: Redaktionen

Desinformation och fake news under stora evenemang, misslyckade leveranser och hotell som inte finns – sommaren 2024 kan bjuda svenskarna på lite av varje.

Läs på om sunt digitalt beteende redan nu och var förberedd, så slipper du bli lurad under semestern.

Sommarsemestern närmar sig med stormsteg och de flesta längtar efter solsken, massor av glass och tid för familj och vänner. Men även om vi varvar ner och kommer in i semesterlunken så tar cyberbrottslingarna aldrig ledigt. Faktum är att vi varje år ser en topp i bedrägerier under sommarperioden när svenskarna planerar sin semester och åker bort.

Detta varnar IT-säkerhetsföretaget KnowBe4 för. Varje år ser de framför allt en ökning av bedrägliga cyberattacker, det som kallas nätfiske (phishing) eller social engineering och har som syfte att lura vanliga svenskar på pengar eller information. Och med kommande högtider som Tour de France, fotbolls-EM och EU-val kan vi förvänta oss en våldsam cybersäkerhetenssommar.

”Varje år ser vi en ökning under sommaren och i år blir inget undantag, eftersom cyberbrottslingar utnyttjar sommarevenemang och semestrar för att lura människor som letar efter en biljett till en EM-final eller ett hotell längs reserutten. Och så finns förstås desinformation om EU-valet, som vi också räknar med kommer att bli värre än någonsin”, säger Martin Kramer, IT-säkerhetsspecialist på KnowBe4.

Martin Kramer listar fyra saker som du ska se upp med sommaren 2024, både före och under semestern, så att du kan njuta av ledigheten utan att oroa dig för bedrägerier.

 1. Sommarsemestern (och cyberbrottslingarna) väntar runt hörnet: Här är din guide till sommarens IT-säkerhet

  Martin Kramer, IT-säkerhetsspecialist på KnowBe4

  Dubbelkolla när du bokar din semester
  Du och din familj har kommit överens om att ni ska åka till Mallorca på sommarsemestern. Du har bokat flyg, hotell och valsafari hemifrån och förväntningarna är höga när ni anländer med flyg till solen i söder. Men där tar semesteridyllen slut. Det finns nämligen ingen guide som hämtar dig på flygplatsen, som det stod på hotellets webbplats när du bokade. Du kollar hotellets adress och inser till din fasa att den inte finns. Du har blivit lurad av en cyberbrottsling som har skapat en falsk webbplats för ett hotell som inte finns. Detta är en bluff som var särskilt utbredd förra året.

  Råd nummer ett är därför att alltid kontrollera och dubbelkolla information och omdömen för alla hotell, resebolag och liknande innan du bokar din semester.

 

 1. Bedrägeri i samband med OS i Paris
  En sak som många har sett fram emot sommaren 2024 är naturligtvis sport. Med Tour de France, fotbolls-EM i Tyskland och OS i Paris det detta en tvättäkta sportsommar. Men här måste du också se upp. De stora sportevenemangen verkar kanske inte vara självklara tillfällen för cyberhot, men där det finns stort intresse från människor runt om i världen finns det tillgångar och känslig personlig information som cyberbrottslingar kan lägga vantarna på.

  Så finns det planer på stora sportevenemang på semestern i sommar? Kom då ihåg en sund dos misstänksamhet och se särskilt upp med följande:

 

 • Kontrollera legitimiteten när du köper biljetter:
  Olaglig biljettförsäljning på nätet är ett stort problem. Var vaksam när du köper biljetter till evenemang. Undvik biljetter som kostar betydligt mindre än vanligt och kontrollera säljaren noggrant, oavsett pris. Var också försiktig med att överföra pengar eller lämna ut dina kreditkortsuppgifter utanför webbplatser du litar på.

 

 • Skanna med försiktighet:
  Många evenemang, bland annat OS, använder QR-koder för biljettförsäljning, evenemangsinformation och för att komma in på olika platser. Men tänk på vad du skannar, för om du skannar en QR-kod som skapats av en cyberbrottsling kan du bli bestulen på pengar och känslig personlig information eller luras att överföra pengar till en falsk webbplats.

 

 • Var skeptisk till SMS-avsändare:
  Om du får SMS från personer som du inte känner igen eller från offentliga institutioner måste du vara väldigt försiktig och kontrollera att avsändaren är legitim. Annars kan du, precis som i ovanstående fall, riskera att bli lurad på värdesaker och information.

 

 1. Var försiktig med QR-koder i allmänhet
  Generellt sett bör du alltid vara försiktig när du skannar QR-koder, både i Sverige och utomlands. Den lilla koden är supersmart, men tyvärr är den också superlätt att utnyttja av cyberbrottslingar eftersom de får mycket specifik åtkomst till din enhet. Så låt bli att skanna QR-koder när du desperat försöker köpa en biljett i den franska tunnelbanan – om du inte är helt säker på att de faktiskt använder QR-koder.
  Koderna missbrukades bland annat nyligen i Danmark, där kunder försökte betala för elbilsladdning på laddningsstationer. Brottslingar hade klistrat upp falska QR-koder, vilket lurade kunderna att betala stora summor pengar till dem i stället för till laddningsstationen.

 

 1. Har du ens beställt något paket?
  Ett klassiskt trick som bedragare använder sig av varje år är att skicka ut meddelanden via SMS och e-post där de utger sig för att vara Postnord eller någon annan budfirma. Bedragarna vet att många åker på semester och därför inte kan ta emot några paket, och det försöker de utnyttja. Därför skickar de meddelanden där de ber dig att svara eller klicka på länkar så att de kan missbruka din information. Så tänk efter en extra gång innan du svarar på sådana meddelanden – har du beställt något? Och brukar Postnord skicka SMS till dig?

 

Var uppmärksam, tänk efter två gånger och var skeptisk. Då är du väl rustad för en säker sommar i år.

 

Ha en riktigt skön semester!

 

 

Relaterade Artiklar