Världens största folkfest växer i Sverige
Hem EVENT Världens största folkfest växer nu i Sverige

Världens största folkfest växer nu i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Ölfestivalen Oktoberfest har anor från tyska Bayern från så långt tillbaka som 1810 och anses idag vara världens största folkfest.

Partykungen, Nordens största försäljare av festprodukter, har de senaste åren märkt av ett ökat intresse för högtiden även i Sverige.

Världens största folkfest växer i Sverige

Joel Svensson

Trots den ekonomiska situationen har de sett en ökad efterfrågan på produkter för högtiden.

I München pågår Oktoberfest under 16 dagar före den första söndagen i oktober. Lokala oktoberfester har dykt upp på fler och fler ställen i Sverige. Det vanligaste sättet att uppmärksamma oktoberfest är att prova på mängder med tysk mat, långbord, dricka enlitersöl och lyssna på modern tyrolermusik spelat av liveband. Men också genom att klä ut sig i tyska och tyrolska maskeraddräkter, där har Partykungen under denna säsong sett en ökad försäljning.

— Trots oroligheterna i omvärlden och utmaningar med stigande priser och ökade kostnader har vi under året sett en ökad efterfrågan på våra produkter vid till exempel Oktoberfest och Halloween. Kanske är det viktigare än någonsin just nu att få ha roligt och tänka på annat för en dag, att få ha roligt och känna gemenskap. Tage Danielsson har sagt att “det är ens skyldighet att hålla glädjen levande”, det tror vi också är viktigt, säger Joel Svensson.

Oktoberfesten hölls för första gången då mängder med folk bjöds in till en äng i staden för att fira den bayerske prinsen Ludvigs bröllop med prinsessan Therese, som ägde rum 12 oktober år 1810. Fem dagar senare firades giftermålet med en stor offentlig hästkapplöpning på den plats som döpts till Theresiewiese efter den nya prinsessan. Två år efter bröllopet övertog staden München formellt ansvar över arrangemangen och bestämde sig för att detta skulle bli en årlig tradition.

Partykungen grundades 2009 av Joel Svensson som ville ge sin mamma ett jobb i födelsedagspresent. Idag finns man i Norge, Sverige, Danmark och Finland. Företaget har sin bas i Gävle i Sverige.

 

Relaterade Artiklar