Teknik och produktutveckling
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGAR Teknik och produktutveckling

Teknik och produktutveckling

Publicerat av: Redaktionen

Mat som slängs i onödan är ett problem i livsmedelsbranschen.

För att sätta fokus på frågan har FN initierat Internationella matsvinnsdagen som infaller 29 september varje år, världen över.

Därför uppmärksammar Greenfood idag sitt arbete med att minska matsvinn och matavfallet.

Matsvinn uppstår i alla led av livsmedelskedjan, till exempel inom jordbruket, livsmedelsindustrin, på restauranger, i storkök och mataffärer. Det har en direkt påverkan miljön och klimatet eftersom produktionen av mat står för en fjärdedel av de globala växthusutsläppen. Matsvinn är också ett stort slöseri med resurser eftersom en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs istället för att konsumeras.

Greenfood har under flera år arbetat systematiskt för att minska matsvinn i livsmedelskedjan. Genom att utveckla innovativa tekniklösningar, utforska nya förpackningslösningar som förlänger produkternas hållbarhet, och genom att maximera råvarornas användningsområde minskar Greenfood både sin egen och sina kunders matsvinn.

Cirkulär och resurseffektiv produktutveckling minskar matsvinnet
Att nyttja hela råvaran eller ingrediensen är ständigt i fokus när Greenfood utvecklar nya produkter. De råvarudelar som Greenfood inte själva kan använda i produktion, nyttjas i samarbete med andra aktörer, till exempel juiceföretaget Rescued Fruits. Tillsammans räddade Greenfood och Rescued över 100 ton frukt under 2020 genom att förvandla rester som äppelkärnhus till juicer och smoothies.

– Vi identifierar tidigt livsmedel som riskerar att slängas och använder istället dessa i vår egen produktion eller i samarbete med andra. En broccolistam kan exempelvis bli en fantastisk salladsingrediens, på samma sätt som äppelkärnhus blir goda juicer och smoothies, säger Lisa Isakson Hållbarhetschef på Greenfood.

Teknik och produktutvecklingAI och teknik leder till mer tillförlitliga beställningar
Teknisk innovation är ytterligare ett viktigt område där Greenfood investerar tid och resurser i syfte att minska matsvinnet. Koncernens foodtechbolag Picadeli har nyligen utvecklat en AI-plattform som hjälper butikspersonal att beställa rätt produkter i rätt mängd till salladsbarerna. Mer tillförlitliga beställningar är nämligen extremt viktig för att minska matsvinnet.

– AI-tekniken innebär ett enormt digitalt kliv och bidrar till minskat matsvinn genom bättre beställningar. Produkter och mat som går till spillo är inte lönsamma vare sig för affärerna eller för klimatet. Ju mindre avfall vi har, desto bättre i alla led, avslutar Lisa Isakson Hållbarhetschef på Greenfood.


Exempel på hur Greenfood arbetar för att minska matsvinnet

  • Nyttja senaste tekniken med AI, det ger säkrare beställningsprognoser och minskar felaktiga beställningsvolymer som kan generera matsvinn.
  • Fokus på cirkulär produktutveckling där allt i råvarorna maximeras, antingen av Greenfood eller i samarbeten med andra.
  • Mat som inte säljs, doneras till hjälporganisationer eller andra aktörer.
  • Noggrann sortimentöversyn. Produkter med små volymer leder ofta till ökat matavfall. Genom en sortimentsanalys identifieras dessa produkter och Greenfood kan vidta åtgärder.
  • Förbättrade interna processer mellan funktionerna inköp, lager och sälj. Goda processer balanserar flödet av varor.

Relaterade Artiklar