HPE hjälper telekombolag att lyckas med framtidens 6G och AI
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGAR HPE hjälper telekombolag att lyckas med framtidens 6G och AI

HPE hjälper telekombolag att lyckas med framtidens 6G och AI

Publicerat av: Redaktionen

Under Mobile World Congress 2024 har HPE haft möjlighet att träffa kunder och partner från hela telekom- och nätverksindustrin.

Gemensamt för alla våra 300 telekomkunder i 160 länder är att de likt tidigare år letar efter den senaste tekniken för att minska kostnaderna för att driva sina nätverk och hitta nya intäktskällor på sina investeringar i 5G.

HPE är starkt engagerat i att hjälpa sina kunder och ser framför sig att tre trender är på väg att konvergera, vilket kommer hjälpa telekombolagen att uppnå sina mål:
  • Modernisering av nätverk
  • Konvergering av nätverk
  • AI blir den ”killer app” alla väntat på
HPE hjälper telekombolag att lyckas med framtidens 6G och AI

Antonio Neri, President och CEO på HPE

Modernisering av nätverk

De stora telekombolagen är på god väg att ta steget från tidigare generationers modeller som bygger på proprietära system till öppna, automatiserade molnbaserade plattformar. Att modernisera och harmonisera nätet är det första steget mot lönsamhet och minskade driftkostnader. Standarderna för 5G har utformats för att göra det möjligt för operatörerna att använda dessa plattformar, med löftet om att snabbare kunna lansera nya innovativa 5G-erbjudanden.

Ett effektivt molnbaserat nät ger teleoperatörerna möjlighet att sälja tjänster med höga marginaler, som exempelvis privat 5G-anslutning. Det kommer även att ge operatörerna möjlighet att gå bortom traditionell trådlös anslutning till att övergå till ett AI-nativt nätverk, som kan hantera framväxten av AI-inferens i edge.

Genom att samarbeta med kunder och partner har HPE drivit på innovation från edge till molnet för att bygga öppna lösningar som levererar effektivitet, minskar risker, komplexitet och framtidssäkrar nätverket över telekomkärnan, Radio Access Network (RAN) och edge. Att nå högre effektivitet på alla nivåer i nätverket är avgörande för att telekombolag ska kunna öka lönsamheten. Den nya programvaran HPE Telco Core Automation, som tillkännagavs under Mobile World Congress 2024, använder den senaste AI-tekniken för att förbättra operativ effektivitet och lyhördhet.

Efter HPE:s planerade förvärv av Juniper Networks är målet att hantera kundernas utmaningar ännu bättre genom att integrera två av de mest innovativa organisationerna i nätverksindustrin.

Portföljerna hos Juniper och HPE kompletterar varandra och kommer tillsammans att accelerera vår innovation på telekommarknaden och våra kunders förmåga att modernisera sina nätverk.

Det kommer finnas möjligheter att förbättra automatisering och orkestrering och lägga till stöd för mer virtualiserade nätverksfunktioner i våra öppna RAN- och OSS-portföljer (Operational Support System). Det kommer också att finnas nya sätta att utnyttja AIOps i nätverksorkestrering, så att telekombolag kan virtualisera och skala upp sin infrastruktur för att tillhandahålla nya tjänster och minska driftkostnaderna.

Konvergerande nätverk

I slutändan är det nätverkstekniken som konvergerar. Kunder och slutanvändare kräver universell anslutning, med hastighet, säkerhet och kapacitet, oavsett var de befinner sig.

Under Mobile World Congress 2023 för ett år sedan tillkännagavs förvärvet av Athonet, vilket gjorde att HPE kunde börja erbjuda marknadens mest kompletta 5G- och Wi-Fi-portfölj. HPE har integrerat Athonet i portföljen och fortsatt utvecklingen som en global ledare inom privata 5G-lösningar, som uppfyller kundernas komplexa anslutningsbehov.

Vi på HPE ser fram emot vad vi kan uppnå när vi fortsätter att integrera Athonets teknik med vår HPE Aruba Networking-portfölj, och i framtiden även med Juniper Networks. Vi är övertygade om att det blir normen att Wi-Fi och privat 5G installeras och hanteras tillsammans. HPE har en unik roll att spela i att hjälpa telekombolag när nätverkstekniker konvergerar i 6G-eran och framåt. Det blir en framtid där allt spektrum genom olika uppsättningar av tekniker hanteras transparent.

AI kommer möjliggöra nya intäkter

Det har i åratal sagts att de verkliga fördelarna med 5G ligger hos företag snarare än konsumenter. Hittills är det få som fått rätt i den verklighetsbeskrivningen.

Det har tidigare talats om att lösningar för edge computing som erbjuds via 5G-nätet som en ny källa till intäkter, men någon ”killer app” har inte dykt upp. Artificiell intelligens (AI) kan bli denna ”killer app”. AI kommer att bli den mest beräknings- och nätverksintensiva applikationen under denna era och kan äntligen få telekomoperatörerna att tjäna pengar på sina 5G-investeringar.

Många affärer kring AI-inferens i edge kräver ett dedikerat nätverk och datorkraft för att inferens av data ska befinna sig så nära användaren och bli så effektiv som möjligt. Att skicka data tillbaka till molnet är inte ekonomiskt försvarbart och latens blir ett prestandaproblem. Telekomoperatörer, med sina distribuerade datacenter, är väl positionerade att erbjuda en mer konkurrenskraftig lösning jämfört med molnleverantörer i hyperscale.

HPE och Juniper Networks har en unik portfölj för att överbrygga dessa möjligheter tillsammans med våra erbjudanden för telekom- och företagsnätverk, inklusive en datacenter-stack för AI-inferens och -träning, innovativ AIOps-teknik och ett brett utbud av hybridmolntjänster. Vår kombinerade portfölj och vår expertis förändrar spelplanen på området.

All hype kring AI är verklig. Tekniken kommer att bli ett teknikskifte utan motstycke och under det skiftet gör HPE stora satsningar för att ta en större del av nätverksmarknaden.

Framåtblickande

Vi har spenderat en hel del tid på Mobile World Congress åt att diskutera de spännande möjligheter som ligger framför HPE när förvärvet av Juniper Networks slutförts. Värt att tillägga är att förvärvet inte väntas vara avslutat förrän många månader fram i tiden. Fram till dess kommer vi att förbli två separata bolag – båda med sin egen distinkta strategi för att stödja våra respektive telekomkunder.

Under tiden står det klart att tekniklandskapet håller på att förändras. Telekombolag behöver pålitliga partner som kan navigera i dessa förändringar och hjälpa dem att utveckla sin verksamhet. Med en oöverträffad portfölj tror vi på HPE att vi kommer bli marknadsledare på nätverk, oavsett om vi pratar om moln- eller framtidens AI-nativa lösningar.

Relaterade Artiklar