ABB förvärvar Sevensense och utökar sitt ledarskap inom nästa generations AI-baserade mobila robotik
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGAR ABB förvärvar Sevensense och utökar sitt ledarskap inom nästa generations AI-baserade mobila robotik

ABB förvärvar Sevensense och utökar sitt ledarskap inom nästa generations AI-baserade mobila robotik

Publicerat av: Redaktionen

ABB tillkännager idag förvärvet av det schweiziska startup-företaget Sevensense, en ledande leverantör av AI-baserad navigeringsteknik med 3D-vision för autonoma mobila robotar (AMR).

 Sevensense grundades 2018 som en spin-off från det tekniska universitetet ETH Zürich i Schweiz.

”Detta är ett viktigt steg mot vår vision av en arbetsplats där AI-baserade robotar hjälper människor och tillgodoser kunders behov av större flexibilitet och intelligens i den rådande bristen på kvalificerad arbetskraft”, säger Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics and Discrete Automation.  Varje mobil robot, utrustad med vision och AI, skannar av en viss del av byggnaden; tillsammans kompletterar dessa robotar varandras vyer för att bilda en komplett karta, vilket innebär att de kan arbeta självständigt i en snabbt föränderlig miljö.”

Förvärvet följer ABB minoritetsinvestering i Sevensense efter att 2021 ha gått med i företagets innovationsekosystem, samma år som ABB förvärvade ASTI Mobile Robotics. Finansiella detaljer kring transaktionen har inte redovisats. Efter kundpilotprojekt inom fordons- och logistikindustrin kommer ABB att integrera Sevensenses teknik i företagets AMR-portfölj, vilket erbjuder en oöverträffad kombination av hastighet, noggrannhet och nyttolast.

Marknaden för mobila robotar förväntas växa med 20 procent CAGR till och med 2026, från 5,5 till 9,5 miljarder dollar och ABB:s AI-baserade 3D-visionsteknik ligger i framkanten av denna tillväxt.

Sevensenses banbrytande navigeringsteknik kombinerar AI och 3D-vision, vilket gör det möjligt för AMR att fatta intelligenta beslut samt skilja mellan fasta och rörliga objekt i dynamiska miljöer. När mobila robotar med Visual SLAM-teknik (Visual Simultaneous Localization and Mapping) körs manuellt skapas en karta som används av robotarna för självständig drift, något som minskar driftsättningstiden från veckor till dagar och gör det möjligt för AMR att navigera i mycket komplexa, dynamiska miljöer vid sidan av människor. Kartorna uppdateras kontinuerligt och delas mellan robotarna, vilket ger omedelbar skalbarhet utan avbrott i verksamheten och ökad flexibilitet jämfört med andra navigeringstekniker.

Idag omvandlar denna AI-baserade navigeringsteknik sektorer som fordonstillverkning och logistik och skapar värde genom snabbare och effektivare drift. För fordonstillverkaren Ford kommer ABB:s AMR med Visual SLAM-teknik att generera effektivitetsvinster på produktionsanläggningar i USA. Michelin kommer att använda tekniken inom intralogistik vid fabriken i Spanien. Andra fordonstillverkare ska rulla ut tekniken i Storbritannien, Finland och Tyskland.

”ABB:s unika teknik, som är beprövad på marknaden, erbjuder mer autonomi och kognitiv intelligens och banar väg för ett skifte från linjära produktionslinjer till dynamiska nätverk. Intelligenta AMR navigerar autonomt till produktionsceller, följer upp lagersaldot i farten och delar med sig av den informationen till andra robotar samtidigt som de samarbetar på ett säkert sätt sida vid sida med människor”, säger Marc Segura, chef för divisionen ABB Robotics. ”I och med förvärvet av Sevensense blir ABB ledande inom nästa generations AMR. Vi erbjuder Visual SLAM för autonoma mobila robotar tillsammans med en integrerad portfölj som omfattar robotar och maskinautomationslösningar, som alla drivs av våra värdeskapande programvaror.”

Gregory Hitz, vd för Sevensense, säger: ”Detta är ett betydelsefullt ögonblick på vår gemensamma resa då vi introducerar vår egenutvecklade teknik till en bredare marknad och fler sektorer. ABB är den perfekta partnern för oss att fortsätta skala upp vår mångsidiga plattform för visuell 3D-autonomi, som försörjer OEM-företag inom automatiserad materialhantering och servicerobotindustrier. Tillsammans kommer vi att omdefiniera gränserna för AI-baserad robotik.”

Denna revolutionerande teknik har potential att påverka robotbranschen långt bortom AMR, vilket kommer att leda till större effektivitet, flexibilitet och noggrannhet genom hela produktionen och intralogistiken. Tekniken kommer också att fortsätta att säljas till segment som materialhantering, rengöring och andra servicerobotområden under produktnamnet Sevensense.

ABB förvärvar Sevensense och utökar sitt ledarskap inom nästa generations AI-baserade mobila robotik

Partnerskapet med Sevensense lyfter fram ABB:s framgångsrika satsningar på nästa generations innovationer. Genom sitt partnerekosystem och samarbete med startup-företag och universitet utvecklar ABB ledande teknik som gynnar globala företag. Sevensenses cirka 35 medarbetare kommer även fortsättningsvis att vara baserade på kontoret i Zürich.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar