Simon Hällström blir först att uppleva tyngdlöshet och rymdpromenad i VR samtidigt
Hem GAMINGE-SPORT Simon Hällström blir först att uppleva tyngdlöshet och rymdpromenad i VR samtidigt

Simon Hällström blir först att uppleva tyngdlöshet och rymdpromenad i VR samtidigt

Publicerat av: Redaktionen

Den 29-åriga Brommabon Simon Hällström har, i konkurrens med 1666 sökande, valts ut för att uppleva tyngdlöshet på Juri Gagarin Research & Test Cosmonaut Training Center i Ryssland.

Simon Hällström blir först att uppleva tyngdlöshet och rymdpromenad i VR samtidigt 2Beskedet fick han av Christer Fuglesang i direktsändning. Experimentet Lotto Spacewalk innebär att en unik kombination av så kallad parabolisk flygning med VR-glasögon som simulerar en rymdpromenad, vilket var tredje svensk har på sin bucket list.

Tidigare idag tillkännagavs att Simon Hällström, 29 från Bromma valts ut bland 1666 sökande för att genomföra experimentet Lotto Spacewalk. I direktsändning blev han uppringd av Sveriges hittills enda rymdfarare, Christer Fuglesang, som meddelade beslutet till en jublande Simon:

– Känslan just nu är helt fantastisk. Det här är min största dröm och jag vill nästan börja gråta, säger Simon Hällström.

Hitintills har i år över 50 miljonvinster på Lotto, varav en drömvinst på 204 miljoner kronor, vunnits av svenskarna och som därmed gjort det möjligt att förverkliga sina drömmar. En av de saker som många svenskar drömmer om* är att genomföra en rymdresa och Lotto vill med det unika experimentet Space Walk undersöka om det är möjligt att låta en person bocka av en ”rymdpromenad” från sin bucket list med hjälp av modern teknik.

Simon själv har haft en rymdresa på sin bucket list sedan barnsben. Tack vare sitt intresse för rymden och teknik har Simon vid två tillfällen deltagit i tävlingen NASA Space Apps, där han kommit på första och andra plats.

I höst kommer Simon att resa till Juri Gagarin Research & Test Cosmonaut Training Center i Ryssland för att genomföra experimentet som innebär att man störtar ett specialbyggt flygplan mot marken i 380 km/h, vilket skapar en simulerad tyngdlöshet för passagerarna. Detta kallas för parabolisk flygning. Det som är unikt är att detta kombineras med en ny komponent som ska göra upplevelsen är mer lik att vara i rymden på riktigt. För första gången någonsin kombineras flygningen med VR-glasögon som visar rymden i 360-video.

– Drömmen om rymden har jag haft länge och experimentet kommer att bli min största upplevelse, säger Simon Hällström.

Relaterade Artiklar