E-sport förutspås omsätta 1,6 miljarder dollar 2022
Hem GAMINGE-SPORT E-sport förutspås omsätta 1,6 miljarder dollar 2022

E-sport förutspås omsätta 1,6 miljarder dollar 2022

Publicerat av: Redaktionen

En färsk undersökning från revisions- och rådgivningsföretaget PwC visar att e-sportens tillväxt bara har börjat.

E-sport förutspås omsätta 1,6 miljarder dollar 2022 1

Nicklas Kullberg, ansvarig för media & underhållning på PwC Sverige

I rapporten Global Entertainment & Media Outlook 2018-2022, som är baserad på 19 års data från 53 länder, förutspås e-sporten växa med över 150 % globalt fram till år 2022, för att då omsätta hela 1,6 miljarder USD. Det innebär en årlig global tillväxt på drygt 20 %.

– E-sporten tar allt större plats i medievärlden och har en enorm fördel jämfört med många andra typer av mediekonsumtion. I en tid av snabbt föränderliga trender och konsumtionsmönster lyckas e-sporten behålla unga människors fokus, en målgrupp som annars i hög grad väljer bort traditionell underhållning, kommenterar Nicklas Kullberg, ansvarig för media & underhållning på PwC Sverige.

Enligt PwC:s rapport uppgick den totala omsättningen kring e-sport inklusive sponsring, mediarättigheter, reklam, biljetter etc till 620 miljoner USD under 2017. Det är en ökning med nästan 44 % från 2016. År 2022 förväntas branschen omsätta 1,6 miljarder USD, vilket ger en årlig ökning på 20,6 %.

I Sverige har försäljningen av fysiska spel fallit kraftigt. Men tappet vägs upp väl av både digital försäljning av spel och mikrotransaktioner. PC-marknaden har banat vägen för den digitala försäljningen, och den utvecklingen följs nu tätt av konsolmarknaden som lyfts av en rad nya konsoler.

E-sport och traditionell sport växer också tätare samman.

E-sport bereds allt mer plats på sportsidorna i tidningar, flera klassiska idrottsklubbar startar e-sportlag och program om e-sport blir allt vanligare i tv-tablåerna. Ett annat intressant exempel är att e-sportplattformen Esportal köpte gaming centret Inferno Online.

– Sverige har länge haft en stark ställning inom både spelutveckling och e-sport. Med global årlig tillväxt på över 20% finns fantastiska förutsättningar för branschen att växa och bli ännu viktigare för Sverige framöver, berättar  Nicklas Kullberg.

PwC:s ”Global Entertainment and Media Outlook” är en heltäckande källa till globala analyser av konsument- och reklamutgifter. Media Outlook  innehåller information om 15 marknadssegment – allt från böcker och tidningar till e-sport och virtual reality – i 53 länder. Med utgångspunkt från historien och hur läget är nu ges också en blick fem år framåt, till 2022. Rapporten ger inblick i vilka trender som håller på att forma underhållnings- och mediebranschen både idag och framöver.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>