AI-baserad schackcoach redo för världen
Hem GAMINGE-SPORT AI-baserad digital schackcoach redo för världen

AI-baserad digital schackcoach redo för världen

Publicerat av: Redaktionen

Uminova Innovation i Umeå välkomnar en ny startup till inkubatorfamiljen, nämligen Noctie.ai som utvecklar personlig och interaktiv schackträning genom att använda artificiell intelligens som träningspartner och coach.

Den digitala schackcoachen bygger på egenutvecklad teknik för att få en dator att spela och analysera schack likt en människa.

AI-baserad schackcoach redo för världen

Sabina Sonning, Daniel Öhrlund och Samuelsson är teamet bakom Noctie.ai.

Användarna kommer åt applikationen via dator eller mobil och kan genom ett abonnemang få tillgång till extra funktioner.

– Vi har under flera år utforskat problemet hur man överför en dators förståelse av schack till en människa. Nu har vi i vårt team en kombination av expertis inom deep learning, schack och pedagogik som gör oss kanske unikt lämpade att lösa det problemet, säger Samuel Sonning som gick Uminova Innovations Startupprogram våren 2021.

Affärsidén är i högsta grad skalbar.

– Affären bygger på en SaaS-modell baserad på molnarkitektur där vi enkelt kan skala upp till hundratusentals eller miljoner användare till låga marginalkostnader. Produkten är också lätt att internationalisera och att marknadsföra via digitala kanaler, fortsätter Samuel.

Teamet är starkt. Samuel har läst en civilingenjörsutbildningen Interaktion och design vid Umeå universitet, och har arbetat med maskininlärning hos Google. Systern Sabina Sonning har läst samma utbildning och är, utöver en erfaren UX-designer och ledare från Netlight, också en passionerad estet som brinner för mångfald och inkludering. Daniel Öhrlund är programmeraren som gjort andra startupresor , bland annat i San Francisco.

Schack är ett av de äldsta och mest spridda spelen som finns, det har troligen sitt ursprung i Indien på 500-talet. Det är en komplex värld, präglad av rankingar – och elitism. I alla fall i toppen. En av Nocties drivkrafter är att göra schackspel och träning tillgängligare för fler.

– Klubbspelandet är ganska homogent med en stark överrepresentation av män, och kan upplevas ha höga trösklar in. Högkvalitativ schackcoachning är också väldigt dyr. Barn- och ungdomsverksamheterna är mer tillgängliga och inkluderande, men på vuxennivå behöver det ske förändringar. Vi vill bidra till det, säger Sabina.

I inkubatorn hoppas teamet nu få hjälp att ta nästa steg.

– Vi ser fram emot att få bra bollplank i form av hjälp från erfarna affärsutvecklare som jobbat med många andra bolag innan oss. Vi vet att Uminova Innovation kopplar upp sina bolag med vassa experter och nätverk och det kommer att hjälpa oss. Vi har redan nu fått träffa jurister gällande vissa frågor, säger Daniel.

För Samuel blir inkubatorfasen en naturlig fortsättning på Startupprogrammet.

– Min bild av Uminova Innovation är att det är ett ställe fullt med engagerade människor som går igång på bolagen. Att vara en del av inkubatorn ger en viss kvalitetsstämpel tänker jag också. Vi har varit antagna bara någon månad, men har redan fått fin exponering som resulterat i fler ambassadörer där ute.

Andreas Lind blir teamets affärsutvecklare i inkubatorn. Han är pepp.

– Det här är ett riktigt kompetent och erfaret team med stora visioner som jag verkligen ser fram emot att arbeta med. Skalbarheten är inbyggd från start och den internationella potentialen är naturlig med tanke på schackintresset globalt. Det här kan verkligen bli riktigt stort och från Uminova Innovations sida kommer vi bidra för att göra vägen till schack matt på marknaden mindre orak och mer olång, säger han.

Relaterade Artiklar