Apple investerar över 20 miljarder euro i sina europeiska leverantörer 2022
Hem LEVERANTÖRER Apple investerar nu över 20 miljarder euro i sina europeiska leverantörer 2022

Apple investerar nu över 20 miljarder euro i sina europeiska leverantörer 2022

Publicerat av: Redaktionen

Apple bidrar till fler än 2,6 miljoner arbetstillfällen i Europa

Apple meddelade idag att företagets investeringar i europeiska leverantörer har ökat med över 50 procent sedan 2018.

Man har investerat totalt 85 miljarder euro under de senaste fem åren och 20 miljarder euro bara under 2022. Investeringarna berör fler än 4 000 europeiska leverantörer och bidrar till banbrytande innovationer som återfinns i alla produkter som Apple tillverkar, från sensorer i Apple Watch till laserkomponenter i iPhone och mikrokontroller i Mac. Investeringarna bidrar även till att skynda på den gröna omställningen hos europeiska företag, eftersom Apple har som mål att göra hela leveranskedjan koldioxidneutral till år 2030. Tack vare de här investeringarna och iOS-appekonomin bidrar Apple idag till fler än 2,6 miljoner arbetstillfällen i Europa.

Apple investerar över 20 miljarder euro i sina europeiska leverantörer 2022

Apples investeringar i europeiska leverantörer har ökat med över 50 procent sedan 2018 och bidrar till de banbrytande innovationer som återfinns i Apples produkter.

”Det var innovationsandan och de fantastiskt duktiga medarbetarna som lockade Apple till Europa för mer än 40 år sedan, och regionens bidrag till våra produkter har aldrig varit större”, säger Cathy Kearney, Apples Vice President of Operations. ”Våra nära samarbeten med europeiska leverantörer har resulterat i banbrytande teknik och vi är stolta över att samarbeta med leverantörer i hela Europa nu när vi närmar oss målet att göra hela den globala leveranskedjan helt koldioxidfri.”

Bidrar till innovation och arbetstillfällen

Apples leverantörer i Europa är allt från stora multinationella företag till små familjeföretag. Några har samarbetat med Apple i över 30 år och varje år tillkommer nya företag. Gemensamt för dem alla är att de leder innovationen inom sina respektive områden.

TRUMPF är ett familjeägt teknikföretag med huvudkontor i tyska Ditzingen. De är ledande på den globala marknaden för industrilaser, verktygsmaskiner och teknik. Hittills har TRUMPF tillverkat och levererat mer än en miljard minilasrar till Apple. Apple fortsätter att samarbeta med TRUMPFs tekniska team för att utveckla ny laserteknik i syfte att förbättra upplevelsen för Apples kunder.

STMicroelectronics är en internationell halvledartillverkare med rötterna i Frankrike och Italien som utvecklar och tillverkar chip som bidrar till Apple-produkternas branschledande prestanda och suveräna energieffektivitet. Företaget har i många år samarbetat med Apples olika team för att utveckla optiska sensorer, strömhantering och trådlösa integrerade kretsar till iPhone och andra Apple-produkter. STMicroelectronics har fler än 27 000 medarbetare runtom i Europa och kommer 2023 att göra investeringar på över 3‚5 miljarder euro för att öka tillverkningskapaciteten i Frankrike och Italien, där företagets anläggningar även tillverkar komponenter till Apple-enheter. Denna nya expansion av tillverkningskapacitet kommer att stödja Apples framtida behov av mikrokontroller samt trådlösa, analoga och integrerade kretsar med blandade signaler. STMicroelectronics har drivit sin Apple-relaterade verksamhet med 100 procent förnybar energi sedan 2021.

För en grönare framtid

Apple samarbetar med sina leverantörer för att påskynda innovationer som skyddar planeten och främjar klimatarbetet. Många av de europeiska leverantörerna ingår idag i Apples Supplier Clean Energy Program och arbetar för att den verksamhet som rör Apple ska bli helt koldioxidneutral.

Apple har varit koldioxidneutralt med avseende på den egna, globala verksamheten sedan 2020, och fokuserar nu på att uppnå det ambitiösa målet att hela den globala leveranskedjan och produkternas hela livscykel ska vara koldioxidneutral år 2030.

Den österrikiska chip-tillverkaren ams är ett av de senaste europeiska företagen som gick med i Apples Supplier Clean Energy Program. Företag som DSM Engineering Materials i Nederländerna, Infineon i Tyskland och Österrike och Solvay i Belgien deltar i en rad olika lösningar för förnybar energi, till exempel vind- och solkraftsprojekt och innovativa strukturer såsom VPPA-avtal (Virtual Power Purchase Agreement). Åtta av de europeiska tillverkningspartner som har åtagit sig att använda ren energi har redan uppnått målet på 100 procent förnybar elektricitet i sin Apple-produktion. Två av dessa är Viscom AG och Victrex. Robert Bosch GmbH, som nyligen gick med i Apples leverantörsprogram för ren energi, och VARTA Microbattery GmbH använder 100 procent förnybar el från det gröna elnätet.

Relaterade Artiklar