Lista på topp-10 över Europas mest populära resmål under sommaren 2023
Hem TRENDER Lista på topp-10 över Europas mest populära resmål under sommaren 2023

Lista på topp-10 över Europas mest populära resmål under sommaren 2023

Publicerat av: Redaktionen

Idag presenterar Mastercard Economics Institute en ny rapport som visar att europeiska turister listar Sverige som en av de destinationer de helst besöker under sommaren.

Sverige hamnar på plats 8 av topp-10 internationella resmål efter bland annat Spanien, USA och Frankrike. Rapporten Travel Industry Trends 2023 ger insikter om den globala resebranschens tillstånd som just nu präglas av ekonomisk osäkerhet och samtidigt ökad efterfrågan från konsumenter.

Bland svenskarna är fritidsresandet fortsatt populärt.

Fritidsflygresorna som svenskarna bokat till olika destinationer har ökat med 7,8 % under mars 2023 jämfört med mars 2019. Mellan januari och mars 2023 ökade fritidsflygresorna med 19,2% jämfört med samma period 2022. Globalt sett ökar fritids- och affärsresor nu också i snabb takt. Efterfrågan på personliga möten har blivit starkare, särskilt i Europa, där affärsresor och utgifter på nöjen ökade med 42% mellan januari och mars 2023.

I rapporten framkommer det även att utländska turister som kommer till Sverige väljer att lägga sina pengar på upplevelser, exempelvis att besöka restauranger, nöjesparker och nattklubbar, i stället för att köpa saker, trots en ekonomisk osäkerhet globalt.

”Efter en stark återhämtning förra året kommer reslusten som nu finns att bidra till den globala tillväxten igen under 2023. I mars i år låg de globala flygbokningarna för fritids- och affärsresor 30% över de nivåer man såg före pandemin. I Sverige har bokningarna för fritidsresor legat över de nivåer som rådde före pandemin sedan januari, då många svenskarna bokar sina sommarsemestrar utomlands. Samtidigt håller Sverige på att bli en toppdestination för europeiska turister som gärna utforskar de norra delarna av världen under sommaren, för att undvika värmeböljor och risk för skogsbränder i södra Europa. Det som också är positivt för turistnäringen i Sverige är att vi märker att turister spenderar mer pengar på “upplevelser” än på “saker” när de besöker Sverige,” säger Natalia Lechmanova, senior ekonom på Mastercard Economics Institute.

 Intressanta siffror från rapporten:
  •  Europeiska turister utforskar nya områden. I takt med att europeiska konsumenter får högre inkomster och fortsatt återgår till en normal vardag efter pandemin börjar de också resa Klassiska resmål som Spanien, Italien och Storbritannien spås bli populära destinationer för europeiska resenärer under våren och sommaren 2023. Sverige och USA har blivit mer populära på listan över de tio främsta resmålen1. De europeiska resenärerna söker alltmer efter kulturella fördjupningar, mindre kända platser och hållbara reseupplevelser.
  • Utländska turister som besöker Sverige prioriterar upplevelser framför Utgifter för upplevelser2 bland turister i Sverige ökade med 18% i mars 2023, jämfört med mars 2019. Utgifterna för saker, som kläder, skor och elektronik, minskade med 1,5 % under samma period. Mellan januari och mars 2023 minskade konsumtionen på saker bland turister i Sverige med hela 13% jämfört med samma period 2022.
  • Lista på topp-10 över Europas mest populära resmål under sommaren 2023På en global nivå fortsätter efterfrågan på fritidsresor vara hög och det förväntas påverka resebranschens utveckling under 2023. Även om affärsresor i början av 2022 hade en lägre efterfrågan jämfört med fritidsresor förändrades detta gradvis under senare delen av förra året, särskilt i länder där fler slutat arbetat hemma och återgått till arbetsplatsen.

Genom data och analyser hjälper Mastercard den globala turistsektorn att återhämta sig och bidrar till större en förståelse för förändrade konsumentmönster.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar