Torra och tråkiga – så uppfattas de som inte använder emojis
Hem LEVERANTÖRERHUAWEI Torra och tråkiga – så uppfattas de som inte använder emojis

Torra och tråkiga – så uppfattas de som inte använder emojis

Publicerat av: Redaktionen

Undersökning från Huawei: Digitala meddelanden och sms kan tyckas vara självklara kommunikationsmedel i vår digitala tid.

Torra och tråkiga – så uppfattas de som inte använder emojis 2Men hur friskt sms:as det egentligen? Det har Huawei tagit reda på i en ny undersökning om svenskarnas sms-vanor. Resultatet visar att en av tio skickar fler än 25 textmeddelanden per dag. Dessutom uppfattas personer som aldrig använder emojis som torra och tråkiga.

Använder du aldrig emojis när du sms:ar? Då tycker din omgivning förmodligen att du är en torrboll. Det visar en ny kartläggning som undersökningsföretaget Gfk Norm genomfört på uppdrag av Huawei. Var femte person svarar nämligen att de som inte använder emojis upplevs som tråkiga, seriösa och torra.

Det skiljer sig dock mellan de båda könen. Kvinnor uppfattar de som inte använder emojis som tråkiga och torra medan männen får intrycket av en person som är seriös och mogen.

– Jag har genom åren samtalat med många som vill ha hjälp med att tolka sms och emojis. Precis som undersökningen visar så kan den som inte skickar några emojis uppfattas som torr och kanske till och med ointresserad. Det kan vara klokt att tänka igenom vilka emojis man använder, speciellt om det är en person man precis börjat dejta och inte känner så väl än. Det kan lätt bli missförstånd, säger Charlotte Sander, samtalsterapeut och relationsrådgivare på Relationsexperten.

Undersökningen visar också att drygt varannan kvinna någon eller flera gånger avsiktligt har väntat med att svara på ett sms för att spela svårfångad. Motsvarande siffra bland män är endast 37 procent. Dessutom har var tredje kvinna tagit hjälp för att svara på ett sms till en partner eller någon man dejtar. Endast var femte man svarar detsamma.

– Många undrar också hur länge man ska dröja med att svara, det är en balans mellan att inte verka för på men inte heller för av och ointresserad. Jag brukar säga att man ska låta både hjärta och hjärna vara med och inte direkt tänka katastroftankar. Det är dock viktigt att det inte blir ett spel där man ska verka alltför svårfångad, säger Charlotte Sander, samtalsterapeut och relationsrådgivare på Relationsexperten.

Unga skickar flest meddelanden När det kommer till att sms:a är det främst den yngre generationen som är de mest frekventa användarna av funktionen. Var femte person mellan 16 och 29 år skickar nämligen fler än 25 sms varje dag. Endast 2 procent i åldersgruppen 50 till 64 år är lika frekventa textare.

– Mobiltelefoner har aldrig spelat så stor roll för människor som de gör i dag. Det är spännande hur sms:ande har fått ett helt eget liv med egna regler som gör att vi kan uppfattas på ett visst sätt. Vår senaste telefon Mate 10 Pro har två funktioner som sticker ut när det kommer till textande. Dels de dubbla tangentborden där användaren kan ha dubbla språk aktiverade samtidigt för den som ofta växlar. Dels finns det stöd för ett enhandstangentbord, där knappsatsen blir mer centrerad till den tummen som du ämnar skriva med, säger Peter Lundkvist, marknadschef för Huawei Sverige.

Topplista: Så uppfattas en person som aldrig använder emojis
1. Tråkig
2. Seriös
3. Torr
4. Mogen
5. Kall

Relaterade Artiklar