Så minskar gapet mellan amatörer och professionella fotografer – tack vare AI
Hem LEVERANTÖRERHUAWEI Så minskar gapet mellan amatörer och professionella fotografer – tack vare AI

Så minskar gapet mellan amatörer och professionella fotografer – tack vare AI

Publicerat av: Redaktionen

Det sägs att en bild säger mer en tusen ord.

Så minskar gapet mellan amatörer och professionella fotografer – tack vare AI 2Felfri belysning, perfekt exponeringstid tillsammans med den teknik som används av professionella fotografer är vad som ofta möjliggör ett perfekt fotografi. Det är också vad som skiljer en amatör mot en professionell fotograf. Tack vara AI-teknik, likt den som finns inbyggd i Huaweis senaste mobiltelefoner, kan nu även en amatör uppnå samma nivå som en professionell fotograf. AI identifierar nämligen objekt och väljer automatiskt de bästa inställningarna för varje fototillfälle för fotografering.

Identifiera motiv på ett ögonblick

Varje foto kräver ett individuellt tillvägagångssätt. Genom att testa sig fram, misslyckas och prova igen kan bra resultat uppnås och det är precis vad som definierar ett proffsfoto. En fotograf har lärt sig vilka inställningar som ska användas för specifika ögonblick och kan ta fram det på en millisekund. Detta kan dock vara svårt för en amatör. Men kameran i Huaweis senaste mobiltelefoner kan automatiskt identifiera de objekt som ska fotograferas i realtid. Genom att identifiera objekten identifieras automatiskt de bästa inställningarna för varje fototillfälle. Tack vare detta minskar gapet mellan en amatör och en professionell fotograf.

Vid användning av kameran i de senaste modellerna från Huawei är inställningarna alltid optimalt anpassade för det tilltänkta motivet. Kameran kontrollerar om horisontens linje är rak och föreslår ändringar om så krävs. Liknande hjälp kommer att finnas tillgängligt vid balansering av fokus, vilket är det vanligaste problemet bland amatörfotografer. Tack vare fortsatt utveckling av AI i smartphones kommer framtida modeller från Huawei dessutom att erbjuda en ännu effektivare fotoassistans.

AI-justerad belysning

Det är ofta ljuset som har den avgörande rollen vid fotografering. Den adderar djup, exponerar vad som är viktigt och döljer det som är överflödigt. Samtidigt är det tyvärr vanligt att ljuset är det som saknas vid fotografering. Möjligheten till studiobelysning är för många begränsad. AI kommer i framtiden även kunna erbjuda hjälp i dessa situationer. Genom att analysera ansiktet, ljus och skuggor skapar AI olika versioner av virtuell belysning. Den imiterar således arbetet som vanligtvis sker i en professionell studio. En full 3D-analys av ansiktet från den främre kameran gör det också möjligt att addera virtuellt smink. Med bokeh-effekten kan bakgrunden suddas ut, en effekt som hittills endast varit möjlig med reflexkameror.

– Tidigare i år genomförde vi en undersökning om svenskar och AI. Resultatet visar att var fjärde svensk önskar AI i mobilen just för att få hjälp med fotografering. Vi på Huawei är ledande inom detta område och jag tror att vi kommer att se allt fler mobiltillverkare gå i våra fotspår framöver, säger Peter Lundkvist, marknadschef för Huawei i Sverige.

Relaterade Artiklar