Nio bidrag nominerade till Formex Sustainability Award
Hem EVENT Nio bidrag är nu nominerade till Formex Sustainability Award

Nio bidrag är nu nominerade till Formex Sustainability Award

Publicerat av: Redaktionen

Det nyinstiftade priset Formex Sustainability Award har väckt stort intresse i branschen.

Under hösten har utställande företag fått ansöka med produkter och Formex-juryn har nu nominerat nio av bidragen – som sträcker sig från ekologiska fröer till mobilskal och doftljusrefiller.

Samtliga bidrag ställs ut på Formex i januari 2023, där också vinnaren presenteras.

Formex Sustainability Award syftar till att få igång samtal om hållbarhet och lyfta fram goda exempel, för att främja en hållbar utveckling i branschen. Priset är utformat som en tävling där utställande företag och formgivare haft möjlighet att skicka in bidrag som tagits fram med hänsyn till klimat och miljö.

En jury bestående av Marie-Louise Hellgren, formgivare, Emma Olbers, formgivare, Maria Soxbo, journalist och medgrundare av Klimatklubben, Björn Florman, Materialbiblioteket och Kajsa Falck-Torlegård, operative event manager Formex, har sedan nominerat nio bidrag till priset.

– Vi har sett en stor bredd av produkter bland de inskickade bidragen, vilket är glädjande eftersom det innebär att hållbarhetstänket genomsyrar allt mer av branschen. Våra nominerade bidrag representerar också många olika aspekter av hållbarhetsbegreppet, från spårbarhet och småskalighet till återbruk och refiller, säger jurymedlemmen och journalisten Maria Soxbo.

De nio nominerade bidragen med motiveringar ställs ut på Formex i januari 2023, och där kommer också vinnaren att presenteras och ta emot priset – en unik statyett formgiven av designern och jurymedlemmen Marie-Louise Hellgren, samt 10 kvadratmeter friyta på nästkommande Formex.

Nio bidrag nominerade till Formex Sustainability Award– Utställningen hoppas vi ska inspirera utställare att lyfta det hållbarhetstänk som många gånger pågår, och även ta nya steg i en hållbar riktning. Formex vill vara en plattform för kunskapsdelning och i och med det här priset och den fysiska utställningen synliggörs goda exempel för hela branschen. Det här är bara en början och det ska bli spännande och se hur Formex Sustainability Award utvecklas över tid, säger Sonja Björk Ebert, Project Area Manager Formex.

NOMINERADE TILL FORMEX SUSTAINABILITY AWARD 2023

Väskor – Baoobaoo Leather Production AB
Ett bra exempel på när social hållbarhet och cirkularitet möts och skapar en större helhet. Genom att återanvända kasserade material minskar avfallet, den nya produkten blir slittålig och att kapelltyget dessutom förflyttas från fossillastbil till människa är ett plus i kanten.

Mobilskal – Bark Sweden
En praktisk vardagsprodukt i vackert utförande som tar vara på naturresurser som annars hade gått till spillo, samtidigt som den skyddar en klimattung produkt. Spårbart, resurssnålt och genomtänkt – och en anledning för den digitaliserade människan att hantera naturmaterial varje dag.

Fröer – Eco Grow Skåne AB
Snyggt paketerad odlingslycka som fyller ett hål i marknaden – ekologiska, KRAV-märkta fröer växer inte på träd. Odling skapar värde för många människor, främjar biologisk mångfald och är en viktig pusselbit i framtiden när vårt nordiska klimat förändras.

Plädar/sjalar – eldblå
Det är ingen slump att ullfiltar har varit ett naturligt inslag i svenska hem i generationer. Ett förnybart, praktiskt och vackert material, ett textilt hantverk som håller över tid och en lokal förankring i såväl material som produktion. Plus i kanten för bidraget till den biologiska mångfalden.

Borstar – Iris Hantverk
Med rötter i ett borstbinderi på 1800-talet har det vackra, handgjorda bruksföremålet överlevt in i modern tid och går en ljus framtid till mötes. Lokalt hantverk, naturmaterial och social hållbarhet förenas i tidlös design som tål ögats slitage.

Vaser – Jakobsdals (Home of textile Scandinavia AB)
I en tid när exotiska, kortlivade snittblommor flygs in till Sverige för att fylla vårt begär efter flärd känns en vas tänkt för torkade evighetsblommor normförskjutande och intressant. Materialet är naturligt och delvis återvunnet, och kommer till sin rätt i de handgjorda produkterna.

Basplagg – Movesgood (Lean Retail AB)
Att hitta en alternativ väg i textilindustrin som är en av världens mest utsläppskrävande, resursintensiva och miljöförstörande branscher är en utmaning. Här kombineras giftfria processer och förnybara material med en designfilosofi bortom kortlivade trendcykler.

Refill till doftljus – Remoair
Med en enkel och smart produkt har doftljusmarknaden äntligen fått en refillösning som fungerar. Ett snyggt sätt att uppmuntra återbruk och skapa stämning i våra hem utan bismak av varken fossilindustri, animaliska restprodukter eller regnskogsskövling.

Stämningsljus – Smart Form Sweden
En stämningshöjare baserad på en nytänkande råvara som blir ett intressant alternativ till det fossila paraffinet och det animaliska stearinet. Den småskaliga och lokala tillverkningen minimerar både svinn och överproduktion, utan att kompromissa med kvalitet och funktion.

Relaterade Artiklar