Snart 400 miljoner selfies tagna i världen – så blir de bättre
Hem LEVERANTÖRERHUAWEI Snart 400 miljoner selfies tagna i världen – så blir de bättre

Snart 400 miljoner selfies tagna i världen – så blir de bättre

Publicerat av: Redaktionen

Antalet inlägg med hashtagen #selfie närmar sig nu 400 miljoner på Instagram.

Snart 400 miljoner selfies tagna i världen – så blir de bättre 1

Zara Larsson och Sarah Sjöström tar en selfie.

Med andra ord – vi fotograferar oss själva mer än någonsin och trenden bara fortsätter. Och med så många tagna selfies – går det egentligen att göra selfies bättre? Proffsfotografen Emma Svensson gör ett försök, dissar selfiepinnen, samtidigt som två forskare från Göteborg menar att selfie står för gemenskap.

– Selfies är ett fantastiskt spännande fenomen som vi naturligtvis följer noga. Det handlar om trender, användande, kvalitet med mera. Dels vill vi ge våra användare en fantastisk kameraupplevelse med våra mobiler, till exempel Huawei P30 Pro, och dels vill vi även ge råd hur man kan ta den bästa selfien. Nu noterar vi även att det forskas om selfies vilket är väldigt spännande eftersom det ger insikter om våra beteenden, hur vi ser på oss själva och hur vi interagerar med våra vänner och familjer, säger Sofia Björnerfors, PR ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige.

Forskning visar att selfies är ett tecken på gemenskap

Två forskare vid Göteborgs universitet har undersökt vilken betydelse selfien har i kommunikation mellan människor. Den vedertagna uppfattningen är att selfien associeras med självupptagenhet och ett ytligt beteende, vilket forskarna ifrågasätter i sin rapport. Enligt dem så innebär det att foton som snabbt delas genom sociala medier snarare förstärker gemensamma känslor och upplevelser över tid och rum.

Emma Svensson ger tips om snygga selfies

Huawei har under en period samarbetat med proffsfotografen Emma Svensson. Emma startade bildbyrån Rockfoto 2003 och har fotograferat skivomslag och pressbilder till bland andra Zara Larsson, The Ark, Sugarplum Fairy, Mando Diao och Sahara Hotnights. Hon använder många gånger mobilen som sin kamera och bör anses som en av våra främsta mobilfotografer. Här ger hon sina tips om hur man tar snygga selfies.

1. Ändra uttryck och vinkel

Ta selfien i porträttläget så att du automatiskt får lite suddig bakgrund – då störs inte bilden av en rörig bakgrund. Ta flera bilder och ändra vinkel och uttryck på bilderna så du har ett urval att välja ifrån sedan. Då kommer du också ha störst chans att fånga en bild som är lite mer spontan och inte lika ”posig.” Tänk på att ett bra ljus är a och o!

2. Tänk på äktheten

Att vara för självmedveten när du tar en selfie kan få bilden att se ”fake” ut. Slappna av och våga prova olika uttryck och vinklar så kommer slutresultatet bli mer äkta!

3. Undvik stökiga miljöer

Det kan vara bra att ha en lite lugnare miljö som inte är alltför stökig med för många intryck. Min favoritmiljö är när bakgrunden är ganska mörk så det nästan känns som ett ljussatt porträtt om man fotograferar i medljus. Det gör att selfien känns proffsigt fotograferad.

4. Testa olika ljus

Ett mjukt medljus är ofta det mest smickrande. Ett fönster fungerar bra som ljuskälla eller om det är molnigt ute och du får solen i ansiktet (fast den är gömd bakom ett moln). Ett sidljus är kanske mer intressant och spännande. Testa dig fram!

5. Selfiepinne eller inte?

Nej! Selfiepinnen är helt ute. Inte ens på de mest populära turistmålen ser man selfiepinnar längre. Nu är det gimbals som gäller för att stabilisera kameran vid filmning istället. Tips! Om du har mobiltelefonen Huawei P30 Pro är den optiska och artificiella stabiliseringen så bra att gimbal nästan aldrig behövs.

Relaterade Artiklar