The Next Book Report: Romantik, grönska och långa berättelser trendar i böckernas värld
Hem APPAR The Next Book Report: Romantik, grönska och långa berättelser trendar nu i böckernas värld

The Next Book Report: Romantik, grönska och långa berättelser trendar nu i böckernas värld

Publicerat av: Redaktionen

Romantiska historier ökar i popularitet, allt fler föredrar längre böcker och ett blommande intresse för hem och trädgård.

Det är nyckeltrenderna som nu presenteras när Nextory för andra gången släpper “The Next Book Report”, en nordisk trend- och insiktsrapport där unik data från läsare och lyssnare i Nextory-appen har kartlagts.

Deckare är fortsatt den mest populära genren med deckardrottningar som Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp i topp över mest lästa författare.

Samtidigt ökar intresset för romaner i raketfart och de mest populära sökorden i appen är “Markoolio”, “Heartstopper” och “Potträning”. Det visar Nextorys kartläggning i den nya trendrapporten “The Next Book Report”, som även består av sammanställd data från Nextorys andra nordiska marknader; Finland, Norge och Danmark.

– Just nu är det verkligen tydligt att vi påverkas av världen runt omkring oss när vi väljer böcker. Många är i behov av att koppla av eller fly verkligheten ett tag, och då passar självklart en kärlekshistoria eller en bok om att odla kryddor helt utmärkt. Det är verkligen spännande att intresset för en del genrer kan blomma upp på nytt bara under tre månader. Dessutom kanske vi har börjat se ett trendbrott? Där allt fler föredrar att läsa och lyssna på längre stories – istället för kortare, säger Gustaf Sköld, COO
på Nextory.

Romantiken spirar i bokform

Konsumtionen av romantiska böcker har ökat explosionsartat i de nordiska länderna. Sökningar i appen efter ord som romantik, passion, erotik och Harlequin har dessutom ökat med mer än 20 procent under det andra kvartalet.

Längre historier efterfrågas

Trenden “ju kortare desto bättre” har varit tydlig i bokvärlden, men Nextory ser eventuellt ett trendbrott det här kvartalet. Den populäraste boklängden har under lång tid varit sex till nio timmar, men nu föredrar flest istället att läsa eller lyssna på böcker som är nio till 12 timmar långa. Dessutom har konsumtionen av böcker som är 18 till 21 timmar långa har ökat med nästan 20 procent.

The Next Book Report: Romantik, grönska och långa berättelser trendar i böckernas världIntresset för hem och trädgård blomstrar

Intresset för heminredning och trädgårdsarbete fick ett rejält uppsving i starten av pandemin och har därefter fortsatt att blomstra. Mer än någonsin. Konsumtionen av böcker i genren “Hem och trädgård” har nämligen ökat med hela 37 procent under årets andra kvartal.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar