Bostadsrättsföreningen berättar: Detta är fördelarna med ett säkert och digitalt låssystem
Hem APPAR Bostadsrättsföreningen berättar: Detta är fördelarna med ett säkert och digitalt låssystem

Bostadsrättsföreningen berättar: Detta är fördelarna med ett säkert och digitalt låssystem

Publicerat av: Redaktionen

Tänk om din bostadsrättsförenings dörrar visste vem de skulle släppa in – och kanske framför allt vem de inte skulle släppa in?

– Vi såg möjligheterna i appen Accessy. Dels i närtid, med ett uppdaterat låssystem, men vi såg också potentialen som Accessy och Fastighetsägarna Service, med deras boendeapp, har för våra framtida ambitioner, säger Antonio Ropero vice ordförande hos Brf Designationen.

Det är kanske föga förvånande att en stor del av fastighetsägares och bostadsrättsföreningars ärenden kopplade till de boende handlar om nyckelhantering.

Från borttappade nycklar och koder till utrymmen som står oanvända då boende inte har möjlighet att låsa upp.

Med Accessy får den eller de som ska ha tillgång till en fastighet, över lång tid eller kanske bara för en kort tid, access till de utrymmen de behöver direkt via sin mobil. Tjänsten styrs nämligen av att nyckeln finns i mobilen medan ”brickan” sitter på dörren. Ditt mobilnummer fungerar då som din identitet, och med det loggar du enkelt in i appen och i portalen.

Bakom appen ligger bland annat Fastighetsägarna Service, tillsammans med en rad andra fastighetsbolag som Castellum, Fabege, Akademiska Hus, Humlegården och Vasakronan, med det uttalade målet att förenkla dagens uppsjö av olika lås- och passersystem.

“Säkerhetsaspekten är viktig”

– Det är en enkel och effektiv lösning anpassad för framtiden. Säkerhetsaspekten är viktig för många men även utvecklingspotentialen och smidigheten i systemet, säger Jonathan Hall, projektledare på Fastighetsägarna Service.

Han var nyligen med och ledde arbetet när Brf Designationen på Södermalm i Stockholm, installerade Accessy i sin bostadsrättsförening. Nu öppnas möjligheterna för medlemmarna i föreningen att minimera beroendet av nycklar med många olika syften, till många olika utrymmen.

Bostadsrättsföreningen såg potentialen

– Vi såg möjligheterna i Accessy. Dels i närtid, med ett uppdaterat låssystem, men vi såg också potentialen som Accessy och Fastighetsägarna Service, med deras boendeapp, har för våra framtida ambitioner. Vi såg nämligen ett behov av en teknisk lösning för att kunna boka och hyra ut rum med en smidig betalningslösning, säger Antonio Ropero, vice ordförande hos Brf Designationen.

Den tekniska lösningen Antonio Ropero pratar om är en ny tjänst som är under utveckling och som kommer att lanseras under 2024.

Fungerar som bank-id

Bostadsrättsföreningen berättar: Detta är fördelarna med ett säkert och digitalt låssystem

Säkerheten i Accessy bygger på samma teknik som används i bank-ID och man låser upp genom att skanna mobilen mot A-märket som finns i anslutning till den dörr man vill öppna. Det går också att låsa upp dörrar och utrymmen med hjälp av ”lås upp”-reglaget, på så sätt kan användaren låsa upp utan att ens vara i närheten av dörren. Det går också att ge access till andra på distans och dra tillbaka den om det skulle behövas. I portalen har den som är administratör även möjlighet att skapa accesser, tillgångar och grupper.

Accessy kopplas enkelt mot bostadsrättsföreningens befintliga passersystem. Om brf:en inte har ett behov av ett helt passersystem så går det även att ansluta nya lås direkt till tjänsten. Dessutom fortsätter gamla nycklar, brickor, taggar och koder att fungera som förut.
– Mobilen är din nyckelknippa, säger Jonathan Hall, ”alla digitala nycklar som du ska ha tillgång till ligger redo i Accessy-appen”.

Han ser Accessy som en heltäckande tjänst och trycker på framför allt tre fördelar med Accessy:

– Först och främst är det säkert, Accessy är certifierat på högsta nivå och du använder bank-id för att identifiera dig. Det är också lätt att ansluta Accessy då det funkar med de flesta större systemen. Slutligen är det ett innovativt och flexibelt sätt att ge de boende tillgång till fastigheter, garage och andra utrymmen, med överblick och kontroll på distans.

Relaterade Artiklar