Tele2 och foodora i revolutionerande samarbete – uppkopplade drönare levererar mat från luften till dörren
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIKFOODORA Tele2 och foodora i revolutionerande samarbete – uppkopplade drönare levererar mat från luften till dörren

Tele2 och foodora i revolutionerande samarbete – uppkopplade drönare levererar mat från luften till dörren

Publicerat av: Redaktionen

Tele2 AB (”Tele2“) (Nasdaq Stockholm: TEL2 A och TEL2 B) och q-handelsplattformen foodora annonserar idag att de kommer lansera matleveranser med hjälp av IoT och 5G-uppkopplade drönare.

 Leveranserna kommer där det är möjligt att levereras till kundernas tomt eller trädgård och hissas ner med en vajer från luften och de första leveranserna kommer ske redan under våren på Värmdö utanför Stockholm.

Nu lanseras foodora Air, som är en flotta av eldrivna drönare som med hjälp av 5G-teknik från Tele2 kommer att erbjuda snabb och effektiv leveransservice av mat från ett antal restauranger på Värmdö utanför Stockholm. Aerit, en teknologiledare inom drönarindustrin, har utvecklat avancerade drönare som integreras i foodoras teknikplattform för att skapa en smidig och effektiv leveransupplevelse uppkopplade med den senaste 5G-teknologin från Tele2.

-Det här markerar starten för en ny era för hur människor kan få leveranser och vi tror vi kommer se fler användningsområden i andra branscher.  För Tele2 är partnerskapet med foodora ett exempel på hur vi kan använda 5G-uppkoppling och vår tekniska expertis för att stötta utvecklingen av våra kunders affärsmodeller, säger Stefan Trampus, chef för företagsaffären på Tele2.

Tele2 och foodora i revolutionerande samarbete – uppkopplade drönare levererar mat från luften till dörren

Drönarna har en räckvidd på 21 kilometer och släpper ut 2 gram koldioxid per kilometer vilket kan jämföras med traditionella bensin eller dieseldrivna leveransfordon som släpper ut 143 respektive 110 gram koldioxid per kilometer.

– Teknik och uppkoppling har potential att bryta många av de begränsningar som idag finns i glesbygd där tillgång till olika tjänster och produkter minskat i takt med den kraftiga urbaniseringen, fortsätter Stefan Trampus.

Leveranserna kommer där det är möjligt att levereras till kundernas tomt eller trädgård och hissas ner med en vajer från luften. Leveranserna startar under maj månad på Värmdö och maten går att beställa via foodoras app. Målet är att expandera till fler områden i Sverige så fler orter kan få tillgång till samma service som finns i storstäderna.

– Vi är stolta över att vara de första i Europa att lansera drönarleveranser på riktigt och vi är glada över att ha Tele2 och Aerit som partners i denna spännande resa. Snabba hemleveranser är en demokratisk fråga enligt mig, var man är befinner sig i landet ska det vara möjligt att få det man behöver snabbt som exempelvis mediciner, mat eller dagligvaror. det ska inte bara vara tillgängligt för människor som valt att bosätta sig i storstäderna, avslutar Daniel Gustafsson Raba, logistikchef foodora.

Tele2 kommer att leverera kontinuerlig uppkoppling av drönarna baserat på 5G IoT (Internet of Things) teknologi. Drönarna behöver både korta svarstider och möjlighet att skicka och ta emot stora mängder data för att på ett säkert sätt sköta leveranser vilket stöds av 5G.

Relaterade Artiklar