Smart kamera i mobilen gör mer än tar bra bilder – vart är vi på väg?
Hem LEVERANTÖRERHUAWEI Smart kamera i mobilen gör mer än tar bra bilder – vart är vi på väg?

Smart kamera i mobilen gör mer än tar bra bilder – vart är vi på väg?

Publicerat av: Redaktionen

Dagens kameror i mobilen blir både bättre och smartare.

Smart kamera i mobilen gör mer än tar bra bilder – vart är vi på väg? 1

Smart kamera i mobilen gör mer än tar bra bilder – vart är vi på väg?

De har idag nått nivåer gällande upplösning, detaljrikedom, bildkvalitet, videofunktioner, zoom, digitala funktioner med mera som tidigare bara förknippades med systemkameror.

Men nu blir mobilkamerorna dessutom smarta. Utrustade med AI och uppkopplade till 5G-nätet blir mobilkameran användbar för så mycket mer än bara ren fotografering. Redo att visa, berätta och bistå i vardagen – men var går gränserna?

– Vi är i början av en mycket spännande resa med mobilens nya AI-baserade funktioner. Kameran håller på att utvecklas till ett oerhört användbart hjälpmedel. Ett verktyg som kan assistera både människor och företag. Människor kan redan idag använda mobilkameran till att känna igen mat, konstverk, landmärken men framtiden innebär möjligheter för handeln, sjukvården och tillverkningsindustrin som exempel. Var gränserna går är svårt att säga, men det är en oerhört spännande tid, säger Sofia Björnerfors, PR ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige.

Bland de smartphones som finns på marknaden idag har bland annat Huawei Mate20 Pro intagit en särställning. Med sin AI-teknik och välutrustade kamera skapar den förutsättningar för användaren att identifiera såsom mat, konst och geografiska landmärken. Med ett stort urval av AI-funktioner erbjuds helt nya användningsområden som tidigare smartphones inte varit i närheten av.

Anledningen till att Mate20 Pro klarar av att hantera den här typen av funktioner beror på mobilens nya processor. Huawei Mate20 Pro drivs av Huaweis mest kompakta och högpresterande processor hittills – Kirin 980 med 7-nanometersteknik. Processorn är den första att integrera Cortex-A76 CPU och Mali-G76 GPU. En revolutionerande AI-klockningslösning förstärker GPU:s prestanda för att ge en smidig spelupplevelse. Kirin 980 är marknadens första processor försedd med Dual-NPU, som ger enheten bättre On-Device AI-kapacitet för att stödja alla olika typer av AI-applikationer. Huawei Mate20 Pro har ett omfattande urval av AI-funktioner som utnyttjar de nya AI-egenskaperna hos Dual NPU.

Den 22 mars arrangerar Huawei ett seminarie om just mobilkamerans intelligenta utveckling. Bland annat gör Huaweis ansvarige inom mobilkamerautveckling och initiativtagaren till samarbetet med Leica, Li Changzhu, ett unikt Sverigebesök för att berätta om vart utvecklingen är på väg. Seminariet äger rum på Epicenter i Stockholm.

Relaterade Artiklar