Hem GAMINGE-SPORT Så maxar du fotbolls-EM på plats

Så maxar du fotbolls-EM på plats

Publicerat av: Redaktionen

Har du bokat resan till fotbolls-EM än?

Så maxar du fotbolls-EM på plats 3Det är hög tid eftersom tävlingen kommer att bli en logistisk labyrint för både fans och fotbollslag. De tolv arenorna är spridda över hela det geografiska Europa – från Azerbajdzjan till Irland.

Till sommaren kommer fotbollsfans över hela Europa att möta en transportmässig utmaning om man planerar att följa sina favoritlag från arena till arena under fotbolls-EM. De tolv arenorna där de 51 matcherna ska spelas på är spridda över Europa. Från Baku längst i öster till Dublin i väster, och från Sankt Petersburg i norr till Rom i söder.

Det är kanske inte speciellt överraskande att 82 procent av supportrarna inte var nöjda med det faktum att matcherna kommer att ske i städer som befinner sig på stora avstånd från varandra.

Arrangörerna försöker hjälpa till med enklare tillgång till visum och billigare biljetter. De som vill se ett flertal matcher måste dock fundera över sina resplaner.

Summan av avstånden mellan varje medverkande stad är över 110 000 kilometer. Att hitta den optimala resvägen blir inte lätt. Det finns mer än 158 miljarder olika varianter om man vill se en match på varje arena under turneringen.

Analysföretaget SAS Institute har med hjälp av dataanalys tagit fram förslag på de snabbaste och billigaste rutterna – men också de mest miljövänliga. Förslaget utgår ifrån att man vill se en match på varje arena under turneringen.

Den snabbaste resan börjar i München den 16 juni och slutar i Köpenhamn den 29 juni. Det kan slutföras på tolv dagar och 23 timmar, givet en bufferttid på två timmar runt matchen (en före och en efter). Föga förvånande innehåller detta förslag endast resor med flyg. Kostnaden blir 2217 euro.

Vill man istället prioritera att resan blir så billig som möjligt kan priset justeras ned till 1052 euro. Då ökar antalet resdagar till 21 dagar,  främst beroende på de olika transportformer som används: färre flygningar och fler busslinjer. Resvägen inleds i Sankt Petersburg den 13 juni och avslutas i Baku den 4 juli.

Det är ingen tvekan om att resor mellan tolv olika länder innebär betydligt större miljöpåverkan än att röra sig mellan ett fåtal städer i ett land. Arrangörerna har bland annat meddelat att de planterar 600 000 träd för att kompensera för den potentiella påverkan. Men även resande fans kan göra skillnad.

Det mest miljövänliga scenariot (om man vill uppleva matcher live) skulle återigen vara att se första matchen i Sankt Petersburg den 13 juni och avsluta i Baku den 4 juli. Men den här gången innehåller resrutten bara två flygresor. Alla andra resor är med tåg. De totala utsläppen blir då bara 592 kg, jämfört med 3159 kg (snabbaste resan) och 1720 kg (billigaste resan).

Relaterade Artiklar