Ny kartläggning visar: Här är Sveriges bästa e-handelskommuner
Hem E-HANDEL Ny kartläggning visar: Här är Sveriges bästa e-handelskommuner från Svea Bank

Ny kartläggning visar: Här är Sveriges bästa e-handelskommuner från Svea Bank

Publicerat av: Redaktionen

När pandemin bröt ut under våren 2020 accelererade e-handeln kraftigt.

En trend som fortsatt även under 2021.

Ny kartläggning visar: Här är Sveriges bästa e-handelskommunerFörra året startades 4 239 nya e-handelsföretag i Sverige varav Solna är den kommun där e-handeln haft störst framfart. Det visar kartläggningen Sveriges bästa e-handelskommuner från Svea Bank.

Svea släpper nu sin årliga kartläggning Sveriges bästa e-handelskommuner, där listan toppas av Solna. I kommunen startades i snitt 0,8 e-handelsbutiker per 1 000 invånare. Tätt efter hamnar Sundbyberg som halkar ner från fjolårets förstaplats. Burlöv klättrar upp från plats 41 till en tredjeplacering på listan.

  • Som en av de ledande aktörerna inom betallösningar kartlägger vi regelbundet den svenska e-handelns utveckling. Under pandemin då stora delar av konsumtionen förflyttades från fysiska butiker fick e-handeln ett rejält uppsving. Allt fler upptäcker möjligheterna med försäljning online. En utmaning för både nya och äldre e-butiker är att försäljningstillväxten generellt ser ut ha avstannat sedan slutet av 2021, säger Magdalena Caesar, affärsområdeschef på Svea Bank.

Bland årets topp tio-kommuner är det dock Strömstad som haft bäst utveckling under 2021. Kommunen tar sig från plats 116 till en nionde plats på listan. Även Örkelljunga går starkt framåt i årets kartläggning.

  • Entreprenörsandan och en hög digitaliseringsgrad öppnade upp för att fler skulle se möjligheter under pandemin. E-handeln har verkligen etablerat sig som affärsmodell och komplement till de befintliga näringsverksamheterna i Strömstad. Med stöd av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen har Strömstad kommun satsat på att ställa om och utvecklas under pandemin. Det är en del av svaret på varför vi klättrat starkt på listan under 2021, säger Richard Holm, näringslivsansvarig i Strömstad kommun och processledare för Utvecklingsarena Strömstad.

I snitt startades det 0,3 e-handelsbutiker per 1 000 invånare i Sverige. Kartläggningen bygger på statistik från UC.

Topplista: Sveriges bästa e-handelskommuner

 

1. Solna 0,8 (8*)
2. Sundbyberg 0,7 (1)
3. Burlöv 0,7 (41)
4. Sollentuna 0,7 (30)
5. Helsingborg 0,7 (18)
6. Örkelljunga 0,7 (74)
7. Malmö 0,6 (13)
8. Kungsbacka 0,6 (73)
9. Strömstad 0,6 (116)
10. Botkyrka 0,6 (9)

 

*Förra årets placering inom parentes

Relaterade Artiklar