Så handlar svenskarna vin på nätet
Hem E-HANDEL Så handlar svenskarna vin på nätet

Så handlar svenskarna vin på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler svenskar ser nyttan med att handla sitt vin på nätet och få det hemlevererat till dörren.

Sveriges största vinbutik på nätet konstaterar att man i Sverige helst köper italienska röda viner och den populäraste regionen är Venetien.

Och favoritdruvan är merlot – tätt följt av chardonnay.

– Bland svenskarna är det en tydlig trend att man helst köper rött vin på nätet. Populäraste land är Italien och den mest populära regionen är Venetien. Över två av tre av svenskar väljer en blandlåda ihopsatt av Vinotekets sommelierer, säger Anders Signell, vd för Vinoteket.

Att handla vin på nätet och få det hemlevererat till dörren har varit tillåtet sedan år 2007, så länge alkoholskatter betalas och att leveransen sker åldersverifierat. Frågan aktualiserades i en dom i Högsta domstolen i juli 2023 som gav näthandlare av vin rätt att fortsätta sin verksamhet.

Vinoteket är Sveriges största vinbutik på nätet och har levererat hem vin till dörren i 10 år. Nätbutiken har närmare 1000 olika viner från hela världen. Viner från ett 20-tal länder, över 70 olika regioner och hundra druvsorter. Förra året (2023) placerade Vinoteket totalt cirka 3 miljoner flaskor vin på svenskarnas middagsbord. Under senaste året har allt fler svenskar hittat till nätet för sina vininköp.

Rött regerar i Blekinge

– Bland Blekingeborna är det en tydlig trend att man helst köper rött vin på nätet. Populäraste land är Italien och den mest efterfrågade regionen är Venetien. Över hälften av blekingeborna väljer en blandlåda ihopsatt av Vinotekets sommelierer, säger Anders Signell, vd för Vinoteket.

Gotlänningarna föredrar Vin de France

Bland boende på Gotland är den mest populära appellationen franska Vin de France. Även här köps mest rött vin och nära tre av fyra av gotlänningarna väljer en färdig blandlåda.

Så handlar svenskarna vin på nätet

Chardonnay favoritdruvan i Kalmar

I Kalmar län är det druvsorten chardonnay som lockar mest, tätt följd av merlot. Här väljer två av tre att klicka hem en färdig låda framför att plocka ihop en egen.

För all statistik län för län, se sammanställning här.

Så handlar svenskarna vin på nätet

 

Typ av vin
Rött vin (51,6%)
Vitt vin (20,1%)
Mousserande (22,2%)
Rosé (5,4%)

 

 

Ursprungsland – topp 5
1. Italien
2. Frankrike
3. Spanien
4. Portugal
5. Sydafrika

 

 

Druvor – topp 5
1. Merlot
2. Chardonnay
3. Grenache
4. Primitivo
5. Shiraz-Syrah

 

 

Regioner – topp 5
1. Venetien
2. Vin de France
3. Abruzzo
4. Languedoc-Roussillon
5. Puglia

 

 

Färdiga blandlådor eller eget utvalt vin
Färdiga blandlådor (68%)
Eget utvalda flaskor (32%)

 

Siffrorna är baserade på köp via vinoteket.com under perioden 2023-03-01 till 2024-03-01.

Relaterade Artiklar