Ny app talar om var fisken finns
Hem APPAR Ny app talar om var fisken finns

Ny app talar om var fisken finns

Publicerat av: Redaktionen

Nu lanseras fiskeguiden Fiskher – den mest kompletta svenska fiske-appen hittills.

 Fiskher öppnar vägen till 12 000 bra fiskeområden längs de svenska kusterna med 16 olika fiskarter och tips för att fånga dem.

Appen erbjuder avancerade sjökort med vattendjup, ger information om skyddsområden och känner igen vilken fiskart du får på kroken via artificiell intelligens.

Svenska sportfiskare får nu ett nytt verktyg. Fiskher-appen visar genvägen till den fisk du söker och ger förslag på hur du får den på kroken. Oavsett om du fiskar för att få en god måltid eller bara för nöjet, så ger Fiskher en bättre fiskeupplevelse. Bakom appen finns några av de mest erfarna sportfiskarna och fritidsfiskarna i Sverige, Norge och Danmark. I Fiskher delar de kunskap om sina bästa fiskeplatser.

Appen ger även viktig information om särskilda skyddsområden. Sportfiskare är medvetna om svårigheten att orientera sig rätt vad gäller skyddsområden längs Sveriges kust. Med Fiskher underlättas detta. En av Sveriges mest kända sportfiskeprofiler, Nicka Hellenberg, är en av de erfarna fiske-experterna som delar sina kunskaper om fiskeområden i appen. Han är övertygad om att Fiskher kommer att göra stor skillnad för både nya och erfarna fiskare.

– Appen är unik på många sätt. Möjligheten att hitta fiskeplatser och använda kartor samt sjökort för att navigera är fantastisk. Igenkänningsfunktionen för fisk är mycket användbar, särskilt för dem som inte har fiskat så mycket, Vi har inte heller någon ursäkt längre om vi skulle tvivla eller vara osäkra på om vi fiskar i ett skyddsområde, säger Nicka Hellenberg.

Fiske-experter har studerat kartor och satellitfoton över hela Skandinavien, och markerat fiskeplatser baserat på kunskap om de olika arternas livsmiljö, förflyttningar, bottenförhållanden och väderdata. Sedan har områdena kvalitetssäkrats av lokalt erkända fiskare. På så sätt kan appen med stor noggrannhet berätta vilken typ av fisk du hittar i de olika områdena. Detta gör Fiskher unik i sitt slag.

– Tips om fiskeplatser för de olika arterna är mycket användbar för fiskare på alla nivåer. Idag, när alla vill ha snabba svar, är denna app ett ljus i mörkret. Framförallt kommer möjligheten att se minsta tillåtna storlekar, begränsningar, regler och liknande vara extremt användbart. Vi sportfiskare måste ta ansvar oavsett om vi är nya eller mer erfarna, säger Nicka Hellenberg. Genom att göra sådan information lättillgänglig, bidrar Fiskher till att skydda fiskbestånden.

Nicka Hellenberg r en av de erfarna svenska experterna hos Fiskher Hr anvnder han appen till att finna vgen till en gdda Hur du fngar fisken ger Nicka tips om i Fiskherappen

 Flera svenskar fiskar

Lanseringen av Fiskher kommer i kölvattnet av ett år då sportfisket under pandemin har slagit nya rekord. Sedan mars 2020 har antalet digitala fiskekort hos iFiske som är störst i Sverige ökat med 80 procent. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund ser samma trend i ökat antal sålda fiskekort och medlemstillströmning och ökningen fortsätter.

 Fiska som ett proffs

 Fiskher ger tillgång till kunskap som samlats in från de skickligaste och mest erfarna sportfiskarna och fritidsfiskarna i Sverige, Norge och Danmark. I appen delar de kunskap om sina bästa fiskeplatser:

–I Fiskher finns det något för alla. För nybörjare blir appen ett bra verktyg för att snabbt lära sig mer om var, hur och när man ska fiska olika arter. För de mer erfarna fiskarna hjälper verktygen att förfina fisket, hitta nya möjligheter och skapa egna funktioner för att utveckla sitt fiske. I de områden jag fiskar tror jag att det handlar om att upptäcka och testa nya platser, nya metoder och nya vinklar. Men om jag till exempel vill åka till Norge eller om jag ska till platser jag inte har varit på tidigare är det väldigt bra att få ett starthjälpmedel och några goda råd för att komma igång, säger Nicka Hellenberg.

 

Relaterade Artiklar