Så har priserna på mobilabonnemang utvecklats senaste åren
Hem UNDERSÖKNING Hur har priserna på mobilabonnemang utvecklats senaste åren

Hur har priserna på mobilabonnemang utvecklats senaste åren

Publicerat av: Redaktionen

I december 2022 toppade inflationen på 10,2 procent enligt KPIF, och matpriserna steg med 20 procent mellan februari 2022 och februari 2023.

Men hur ser prisutvecklingen ut på mobilabonnemang?

En ny kartläggning från Mobilabonnemang.se visar att lägstapriserna på obegränsade mobilabonnemang har legat på samma nivå mellan 2021 och 2023, medan priserna för lägre surfmängder har ökat något.

Dock har de flesta operatörerna i samband med prishöjningarna även börjat erbjuda högre surfmängder eller tillgång till nya tjänster, som till exempel 5G.

Utvecklingen ser likadan ut om man tittar på priset per gigabyte. Även i det fallet har priserna ökat något eller hållit sig på samma nivå under perioden. Däremot blir varje gigabyte surf billigare ju högre surfmängd man har.

Operatörerna har satsat på högre surfmängder

De allra flesta operatörerna har gjort förändringar i sitt utbud mellan år 2021 och 2023. I majoriteten av fallen innebär det att operatören har ändrat till högre surfmängder och i samband med det höjt priserna för abonnemangen.

– Det verkar som att operatörerna har sett en ökad efterfrågan på mer surf och anpassat utbudet efter det. Som en följd av det har många kanske fått information från sin operatör om att villkoren för ens nuvarande abonnemang ändras, i form av högre surfmängd och högre pris. Oftast blir priset per gigabyte mindre, men det spelar ju ingen roll om man inte använder all surf som ingår i abonnemanget. Kanske kan det då vara värt att titta om man kan byta till ett billigare abonnemang med lägre surfmängd, säger Malin Almroth, Head of Content på Mobilabonnemang.se.

Två av operatörerna som ingick i undersökningen höjde sina priser mellan 2022 och 2023 utan att höja surfmängderna: Hallon och Vimla. För Hallon är prisökningen dock endast 10 kronor för varje abonnemang, så de är fortfarande bland de billigaste operatörerna på marknaden. Dessutom började de erbjuda 5G-anslutning i samband med prishöjningarna. Vimla skrev dock uttryckligen i sin kundinformation att prishöjningarna berodde på ökade kostnader. Men även Vimla bibehåller sin position som lågprisoperatör, trots de ökade priserna.

Finns även exempel på prissänkningar
Så har priserna på mobilabonnemang utvecklats senaste åren

Lägstapriserna på obegränsade mobilabonnemang har inte förändrats sedan 2021.

Det har inte bara skett prisökningar på operatörernas mobilabonnemang. Till exempel har Telenor sänkt priset på sitt abonnemang med 15 GB från 329 kr till 299 kr. Tre ökade surfen på ett abonnemang från 15 GB till 20 GB men behöll priset på 299 kr. De har även sänkt priset på sitt obegränsade abonnemang, från 499 kr till 399 kr. Fibios obegränsade abonnemang har blivit billigare, från 569 kronor till 399 kronor.

Så gjorde vi undersökningen

Vi har tagit fram priserna på mobilabonnemang genom att titta på operatörernas hemsidor mellan 2021 och 2023 med hjälp av webbplatsen Wayback Machine. Det är en tjänst där man kan se hur webbplatser har sett ut genom tiderna. Vi har sedan sammanställt prisinformationen vi hittade för att få en överblick av hur priserna har förändrats.

Följande operatörer har tagits med i undersökningen:
  • Chili Mobil
  • Comviq
  • Fello
  • Fibio
  • Halebop
  • Hallon
  • Tele2
  • Telenor
  • Telia
  • Tre
  • Vimla
Obegränsade abonnemang med olika hastigheter

Två operatörer har sedan 2021 infört abonnemang med obegränsad surf där man kan välja surfhastighet. Dessa operatörer är Chili Mobil och Tele2. I de fallen har vi valt att endast ta med de obegränsade abonnemangen med 100 Mbit/s som hastighet i prissammanställningen. Anledningen är att det är den hastigheten som närmast matchar de övriga operatörernas obegränsade abonnemang.

Relaterade Artiklar