Ny statistik: Tjugo procent fler oönskade julklappar i år - säljs vidare
Hem UNDERSÖKNING Ny statistik: Tjugo procent fler oönskade julklappar i år – säljs vidare

Ny statistik: Tjugo procent fler oönskade julklappar i år – säljs vidare

Publicerat av: Redaktionen

Tradera, Sveriges ledande marknadsplats för secondhand och begagnat, ser i år en rejäl uppgång i försäljningen av oönskade julklappar.

Jämfört med förra året har försäljningen ökat med 20 procent och drygt 12 000 saker bytte hem under julaftonen via Tradera.

Det dröjer inte längre än att Kalle Anka & hans vänner drar igång på TV innan de oönskade julklapparna börjar läggas upp på Tradera och i år verkar intresset för att sälja vidare större än någonsin. Under året har de flesta svenskar fått en mer osäker ekonomi på grund av lågkonjunkturen och därför blir begagnatmarknaden mer lockande. I topp på listan över julklappar som svenskarna säljer vidare i år finns mode, lego, porslin samt spelkonsoller.

– Det är glädjande att se att begagnathandeln ökar så mycket i år. Jag tror både att det beror på lågkonjunkturen där fler väljer att sälja sådant som de inte använder för att få loss lite pengar. Vi har också blivit mer medvetna om nykonsumtionens baksidor och alltfler väljer därför att både köpa och sälja begagnat för planetens skull, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Toppsäljarna i år var kläder, lego, porslin och spelkonsoller. Kläder hamnar i topp och det beror ofta på att det kan vara svårt med storlek, passform och färger när man ska köpa kläder till någon annan. Även hemelektronik säljs vidare i stor utsträckning, men ofta handlar det då om en uppgradering.

– Många har fått en ny läsplatta, dator eller spelkonsol i julklapp och då åker den gamla ut på andrahandsmarknaden. Det är glädjande att allt fler väljer att sälja vidare sina saker istället för att slänga dem. Ökningen vi ser är ett bra steg mot en helt nödvändig omställning till cirkulär konsumtion, säger Sofia Hagelin.

Det saknades under granen 2023

Vad var det som svensken ville ha, men inte fick i julklapp i år? På Tradera söker många nu efter exklusiva klockor, spelkonsoller, exklusiva klädmärken och inredning. Detta kan förklaras av konjunkturläget. Många som före lågkonjunkturen hade valt att köpa helt nya exklusiva varor väljer i större utsträckning andrahandsmarknaden av plånboksskäl i sämre tider.

 

FAKTA

Mest oönskade julklapparna på Tradera 2023rangordnat efter antal sålda produkter 24 december 2023

Ny statistik: Tjugo procent fler oönskade julklappar i år - säljs vidare

Tradera ser i år en rejäl uppgång i försäljningen av oönskade julklappar. Jämfört med förra året har försäljningen ökat med 20 procent och drygt 12 000 saker bytte hem under julaftonen via Tradera.

1. Kläder

2. Lego

3. Svenskt porslin

4. Nintendo

5. Playstatio

Trendande oönskade julklappar

rangordnat efter störst % ökning i antal sålda produkter 24 december 2023 jämfört med 24 december 2022.

1. Herrkläder 82 %

2. Nintendo 58 %

3. Armbandsur 54 %

4. Inredningsdetaljer 44 %

5. Playstation 33 %

6. Mobiltelefoner 29 %

Trendande sökord på Tradera 24 december 2023
Störst ökning i antal sökningar på Tradera 24 december 2023 jämfört med övriga dagar i december 2023.
  1. Rolex
  2. PS5
  3. Seiko
  4. Art Deco
  5. Moncler
  6. Yxa
  7. Ryobi
  8. Gant
  9. Arabia
  10. Murano

 

Relaterade Artiklar