Experten tipsar: Underlätta vårstädningen – smarta tips och tricks
Hem UNDERSÖKNING Experten tipsar: Underlätta vårstädningen – smarta tips och tricks

Experten tipsar: Underlätta vårstädningen – smarta tips och tricks

Publicerat av: Redaktionen

Vårstädning – en ritual som sitter djupare rotad i våra sinnen än man kan tro.

Det är svårt att hålla sig från att fräscha upp hemmet och byta vintergarderoben till sin sommarmotsvarighet i april, precis som vi gärna fräschar upp våra boytor i allmänhet så snart solen gör sig påmind på allvar. Men varför vårstädar vi egentligen?

Varför vårstädar vi?

Det finns forskning som förklarar varför vi känner för att vårstäda. Vi blir helt enkelt mer motiverade att sätta igång med uppgifter under vissa höjdpunkter av året, som nyårsdagen, ens födelsedag eller när våren kommer. Detta blir som en nystart för hjärnan, och städningen sätts ofta i fokus.

En studie har också visat att blotta tanken på våren får oss att sätta mål, och att starten av årstiden därför kan användas som en bra draghjälp för personer som har det lite extra svårt att sätta igång med projekt, och istället skjuter upp det – som städningen. Att ha det stökigt hemma är dessutom något som kan skapa distraktioner och stress, då våra hjärnor rätt och slätt trivs bättre när allt är i ordning. När den starka vårsolen skiner på de dammiga hyllorna och fläckiga fönsterna späs dessa känslor på, och får oss att känna ännu starkare för att städa.

Vårstädningen är enklare än någonsin

Moderna städlösningar avlastar oss bättre än någonsin förut. Tvättmaskiner, torktumlare och ångskåp tar hand om garderobsbytet, medan exempelvis dammsugare i ökande omfattning är robotiserade och är kapabla att våttorka golv. Kvar blir allt färre sysslor som kräver manuell handpåläggning – likt fönstertvätt, att torka bänkar och byråer, en ordentlig skursession av golv, samt tvätt av mattor.

Experten tipsar: Underlätta vårstädningen – smarta tips och tricks“Vårstädningen är en sådan tid när vi alla känner för att ge våra hem en nystart, och det inkluderar att ta hand om alla kläder som behöver tvättas. Turligt nog har det blivit mycket enklare att hålla kläderna rena eftersom moderna tvättmaskiner är designade för att vara snabbare och effektivare, vilket innebär att du kan få mer tid över till annat under vårstädningen,” säger Mats Haglund, vitvaruexpert på LG Nordic. Han fortsätter: “Man ska heller inte glömma att våren är pollensäsong, och tätare tvätt av sängkläder kan hjälpa stävja allergisymtomen som är en av få oönskade följder av årstiden.”

Expertens tips för en lyckad och smidig vårstädning

Bryt ned städningen i etapper: Välj en till två områden att fokusera på per städsession för att inte trötta ut dig själv. Genom att avsluta ett delmoment i städningen innan nästa påbörjas besparar du dig oreda som distraherar och stressar samt att varje avslutat moment blir en mental seger som skänker ytterligare motivation för nästa moment.

Använd ångvård för uppfräschning: Ett ångvårdsklädsskåp går bortom att bara ta bort skrynkliga veck och är perfekt för att ge nytt liv till kläder som känns gamla eller luktar instängt efter en lång tid i garderoben. Om du saknar ett ångvårdsskåp, fungerar även en handhållen steamer. Ångan är skonsam mot tyget samtidigt som den effektivt neutraliserar dåliga lukter och minskar allergener, vilket försäkrar att dina plagg är redo för säsongsstart. Kom även ihåg att noggrant inspektera och hantera eventuella skador eller fläckar på vinterkläderna innan de packas bort, för att undvika obehagliga överraskningar när det blir dags att ta fram dem igen.

Städa från topp till botten: Börja med att städa de högsta punkterna i ett rum, som takfläktar och hyllor, och arbeta dig nedåt. På så sätt faller dammet ner till ytor du ännu inte städat, vilket effektiviserar städningen. För att få det extra dammfritt, överväg att använda en dammsugare med HEPA-filter som kan fånga upp ännu finare dammpartiklar.

Miljövänliga städmedel: Att använda sig av miljövänliga städmedel är viktigt för att slippa onödiga kemikalier i hemmet. I stället för att köpa en ny sprayflaska så kan du skapa din egen rengöringsspray med naturliga ingredienser som vitvinsvinäger, vatten, och eteriska oljor. För ett ytterligare steg, använd material som gamla t-shirts eller lakan som rengöringsdukar.

Digital decluttering: I takt med att din fysiska miljö blir renare under vårstädningen, glöm inte bort den digitala, utan dedikera en del av städningen till att organisera filer, rensa upp i inkorgen och avprenumerera från oönskade nyhetsbrev. Ett renare digitalt liv kan leda till ökad produktivitet och en känsla av ordning som matchar din nystädade fysiska omgivning.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar