Huawei MateBook13
Hem LEVERANTÖRERHUAWEI Huawei MateBook13

Huawei MateBook13

Publicerat av: Redaktionen

En i alla aspekter imponerade bärbar enhet som lyfter den mobila användarens produktivitet till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Huawei MateBook13 3Huawei har under flera år imponerat på oss med extremt bra smarta mobiler och under 2018 så tog företaget även ett gigantiskt steg in på highend marknaden inom bärbara datorer med sin MateBook X Pro som hyllats värden över. Till årets MWC så presenterade företaget flera nya produkter inom multipla områden som bland annat VR, wearables, olika varianter av Powerbanks men så framför allt en uppföljare på just X Pro och så värdens snabbaste vikbara 5G mobil, Mate X, vilken ådrog sig enorm uppmärksamhet.

Dessa både enheter har vi däremot inte haft möjlighet att i dagsläget titta närmre på vilket gör att vi denna gång valt att fokusera på en, i våra ögon, nästan lika intressant produkt som med garanti kommer att tilltala en stor målgrupp inom både företags- och den publika sektorn. Vi syftar på den helt nya serien MateBook 13.

Underbar skärm

Vi börjar titta på det yttre på denna 13-tums enhet som mäter 286 x 211 x 14,9 millimeter och väger 1,3 kilo. Det första vi slås av när vi öppnar enheten är det lite annorlunda formatet på skärmen. I stället för att satsa på en mer långsmal lösning, vilken mer inriktar sig mot film eller spel, så har MateBook13 en skärm som jobbar med upplösningen 2140 x 1600 vilket ger oss en lite mer traditionell skärm som lämpar sig ypperligt för alla former av mer produktivt arbete.

Skärmen använder en maximal ljusstyrka på 300 nits och har 100% sRGB återgivning och med tunna 4,4 millimeters ramar och en 88% skärmyta så blir vi smått imponerade av den bildupplevelse som presenteras oavsett om vi jobbar med office program eller redigerar bilder så är det visuella intrycket imponerande med levande färger och en mycket behaglig återgivning som gör det möjligt att spendera många timmar framför skärmen utan att bli trött i ögonen.

I skärmens ovankant finns en enklare kamera vilken främst är till för livekonferenser. Dess lins är däremot inte lika effektiv vid sämre ljus som Huaweis mobiler vilket gör att du bör befinna dig på en plats med bra omgivande ljus. Värt att notera är att kameran inte kan användas för ansiktsinloggning. Detta innebär däremot inte att MateBook13 saknar stöd för Windows Hello utan, precis som på X Pro, får vi här en strömknapp med integrerad fingertrycksläsare. Denna fungera fullt ut med Windows inloggning och har hög precision och blixtsnabb respons.

MateBook 13 kommer i tre olika utföranden där toppmodellen baserad på Intels I7-8565U processor även har touchbaserad skärm med stöd för tio samtida beröringspunkter vilket gör att vi både kan jobba med fingrar och penna med extremt hög precision vilket gör arbete baserat på Windows Inc mycket enkelt.

Ytterligare en intressant funktion med enheten är att Huawei valt att integrera ett separat diskret grafikkort baserat på Nvidias MX150 som med sina två gigabyte GDDR5 ger upp till fyra gånger bättre grafikprestanda jämfört med processorns integrerade grafik vilket gör både spelande och arbete med grafikintensiva applikationer både stabilare och snabbare.

Upplysta tangenter

Huawei MateBook13 4När vi går ner ett steg så kommer vi till tangentbordsdelen. Här finner vi fullstora tangenter som dessutom är extremt effektiva när vi skriver snabbt vilket ökar vår produktivitet. Tangenterna är dessutom bakgrundsupplysta vilket ger oss en behaglig komfort när vi jobbar kvällstid eller under svagare omgivande ljus.

Till detta så får vi en stormenhetlig pekplatta som både erbjuder hög precision och perfekt balans vid nedtryckningar. Ser vi sedan till höger så upptäcker vi nästa intressanta lösning i form av en Huawei Share logga. När vi placerar vår Huawei telefon på denna så startar en synkroniseringsprocess som med automatik ser till att vår dator och mobil är up-to-date med de senaste bilderna eller filerna som ligger i berörd mapp.

Går vi istället över till insidan så finner vi här ett 42 Wh kraftfullt batteri vilket ger os dryga åtta och en halv timmes arbete och när batteriet sedan är på väg att ta slut så stödjer MateBook13 såklart snabbladdning vilken ger oss cirka 2,5 timmar på 15 minuters laddning. Laddningen i sig sker via edera av de båda Typ-C platserna vilka även kan användas för att ansluta den medföljande mini-dockan som ger oss både en Typ-A port samt VGA och HDMI anslutning.

Modellen har inte någon fysik Lan anslutning men kommer i stället med en gedigen WiFi 5 baserad lösning med 2X2 Mimo som tack vare smart antennplacering ger en jämn och bra täckning även när vi rör oss mellan olika band eller accesspunkter.

Bra ljud och grym prestanda

På ljudsidan så hittar vi Realteks chip som vi, på undersidan placerade, högtalare ger ett bra ljud som så klart inte ger den optimala tyngden. Men för dig där ljudet har en avgörande roll så finns här både en 3,5 mm anslutning med stöd för Dolby Atmos och blåtand av version 5.

Vi nämnde innan att enheten kommer med en Intel I7 processor och till denna så får vi åtta gigabyte Ram på samtliga tre modeller. Vi har på vårt exemplar även en 512 GB stor PCIe baserad disk vilken håller mycket hög prestanda både vid lösning och skrivande. Det som i detta läge imponerar nästan mest är Huaweis lösning för värmehanering. För i normala fall så får vi ett extremt varmt system som är svårt att hålla i knät eller en prestanda som med jämna mellanrum måste gå ner i lågenergiläge för att enheten inte ska överhettas. På MateBook13 så gäller inget av dessa utan vi får en enhet som presterar på topp, hela tiden, och utan att vare sig bli högljudd av fläktar eller utveckla för mycket värme.

Detta gör tillsammans att vi med MateBook13 får en lättanvänd, kraftfull bärbar dator med hög batterikapacitet och en skärm och ett tangentbord som verkligen bjuder in till en full dags arbete oavsett om det handlar om ditt yrkesmässiga eller private roll.

Relaterade Artiklar