Hämtskåp för mat flyttar ut på stan och nya aktörer ger sig in på marknaden
Hem E-HANDEL Hämtskåp för mat flyttar nu ut på stan och nya aktörer ger sig in på marknaden

Hämtskåp för mat flyttar nu ut på stan och nya aktörer ger sig in på marknaden

Publicerat av: Redaktionen

E-handeln med dagligvaror har vuxit explosionsartat under pandemin, framför allt olika former av hämta-lösningar.

Retailtech-företaget StrongPoint, ledande leverantör av hämtskåp till dagligvaruhandeln i Sverige och stora delar av Europa, möter nu en ny och stor efterfrågan på hämtskåp med nya placeringar externt från butikerna.

Även kunderna är nya: fastighetsbolag, logistikföretag och kommuner återfinns bland intressenterna.

I takt med att e-handeln mognar har nya behov och förväntningar från konsument vuxit fram, inte minst gällande flexibilitet. ”Hämta var du vill, när du vill och hur du vill” är vad allt fler förväntar sig. StrongPoint som är den överlägset största leverantören av tempererade hämtskåp för mat och med kunder som Axfood, Coop och Ica, har genomfört flera undersökningar med YouGov för att se trender inom e-handelsvanor.

Hämtskåp för mat flyttar ut på stan och nya aktörer ger sig in på marknadenRedan i den undersökning som gjordes i januari 2020, dvs före pandemin, så uppgav 24% av onlinekunderna att möjligheten att själv få välja när man hämtar upp sin mat var ett av de viktigaste kriterierna vid val av nätmatsleverantör. Det ansågs till och med viktigare än en snabb leverans. I samma undersökning uppgav vidare var tredje person att de var intresserade hämtskåp placerade vid en knutpunkt, så kallade hubbar, där många människor rör sig, till exempel vid infartsparkeringar, bensinstationer och inte minst i eller nära den egna fastigheten.

Nu börjar marknaden komma ikapp. Hittills har hämtskåp för mat framför allt placerats i anslutning till dagligvarubutiker, men nu ser StrongPoint en ökad efterfrågan från helt nya kundgrupper.

–  Det är intressant att se hur marknaden nu svarar an på de önskemål som konsumenterna har på flexibilitet, något som vi på StrongPoint har flaggat för en tid. Det är tydligt att man nu är redo att satsa på att möta efterfrågan på att hämta sina leveranser ute på stan eller i anslutning t ex till fastigheter, infartsparkeringar och andra knutpunkter.  I Sverige ser vi nu en ökad efterfrågan från helt nya kundgrupper som fastighetsbolag, bensinbolag, logistikdistributörer, men även enskilda kommuner har klivit fram. Våra hämtskåp är optimerade för sådana lösningar, så vi ser naturligtvis väldigt positivt på den här utvecklingen både för egen del, men också för konsumenterna, säger Jacob Tveraabak, CEO på StrongPoint.

En av de nya kunderna i Sverige är last mile-aktören Gordon Delivery, som investerat i StrongPoints hämtskåp. Tillsammans med Coop testar de nu att ställa ut hämtskåp i anslutning till shopping- och bostadskomplex i centrala Stockholm.

–  För oss på Gordon Delivery är det här ett nästa steg i att utveckla och komplettera vår tjänst som distributör av matleveranser. Med skåpen kan vi leverera maten på platser där kunden ändå passerar. Vi testar nu på två platser i Stockholm men är öppna för att utveckla konceptet på fler platser framöver, säger Ali Ghoce, vd och medgrundare på Gordon Delivery.

 

Relaterade Artiklar