ElektronikBranschen välkomnar pantutredningens slutsatser
Hem NYHETER ElektronikBranschen välkomnar pantutredningens slutsatser

ElektronikBranschen välkomnar pantutredningens slutsatser

Publicerat av: Redaktionen

I dag överlämnade utredningen om ett pantsystem för småelektronik sitt betänkande till regeringen.

ElektronikBranschen välkomnar pantutredningens slutsatser

Klas Elm, vd på ElektronikBranschen

Utredningen rekommenderar regeringen att införa ett utvecklat producentansvar för att ställa om till en mer cirkulär ekonomi.

”ElektronikBranschen välkomnar utredningens förslag. För oss är det viktigt att utredningen landat i ett förslag som är praktiskt genomförbart för handeln och som dessutom gör stor praktisk skillnad”, säger Klas Elm, vd på ElektronikBranschen.

I somras tillsatte regeringen en utredning om ett pantsystem för småelektronik och idag presenterade den sitt resultat. Rekommendationen innebär omfattande skärpningar och revideringar av dagens producentansvar.

– Vi välkomnar utredningens slutsatser och håller med om att ett utvecklat producentansvar är ett bättre alternativ än en pant, oavsett om det en traditionell pant eller ett pantbevis. Ökat återbruk är miljömässigt bättre och en snabbare väg till en cirkulär ekonomi, och det är något som vi bedömer kan uppnås med hjälp av ett utvecklat producentansvar, säger Klas Elm, vd på ElektronikBranschen.

Enligt en undersökning gjord av Novus finns uppskattningsvis 20–25 miljoner oanvända mobiltelefoner upplagrade i hushållen. Att dessa inte lämnas in för återbruk eller återvinning har länge identifierats som ett problem.

– Att vi i Sverige har många mobiltelefoner liggandes hemma i byrålådor är väl känt sen tidigare. Fungerande mobiltelefoner ska användas av någon och obrukbara ska återvinnas. Det gynnar miljön bäst. Ett utvecklat producentansvar tar dock sikte på all elektronik, vilket är ett betydligt bättre förslag än att bara fokusera på en enda produktkategori, säger Klas Elm, vd för ElektronikBranschen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>