eHälsa- och knäckebrödsföretag vinnare av ICAs Entreprenörspris
Hem EVENT eHälsa- och knäckebrödsföretag vinnare av ICAs Entreprenörspris

eHälsa- och knäckebrödsföretag vinnare av ICAs Entreprenörspris

Publicerat av: Redaktionen

Idag står det klart att Max och Allen Mohammadi, Hippogriff, samt Anders Åkerberg, Skedvi Bröd, är vinnare av ICAs Entreprenörspris, 2018.

eHälsa- och knäckebrödsföretag vinnare av ICAs Entreprenörspris 2Vinnarna har utsetts genom en omröstning där över 11 000 har röstat, och av en jury med bland annat Prins Daniel, Aida Hadzialic tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister och Anders Källström vd på LRF.

– ICAs entreprenörspris delas ut i ICA-handlarnas anda, i syfte att uppmärksamma lokala entreprenörer och entreprenöriella initiativ runt om i Sverige. Vinnarna har visat förmåga på ett starkt driv och framgångsrikt entreprenörskap. Vi hoppas att detta erkännande hjälper dem i deras fortsatta resa, säger Per Strömberg, ICA Gruppens vd samt ordförande för ICAs Entreprenörspris jury.

ICA delar i år för första gången ut ett entreprenörspris för att uppmärksamma innovatörer i hela Sverige. Priset är en del i att stödja entreprenörskap som kommer att bli en viktig nyckel i att lösa Sveriges framtidsutmaningar – integration och ökade klyftor mellan stad och landsbygd. Priset delas ut i två kategorier: Ett pris går till en person, som gör något positivt för sin ort och kallas Årets lokala hjälte, och ett delas ut till någon eller några som invandrat till Sverige under 2000-talet, Årets nystartare.

ICAs Entreprenörspris jury 2018 består av: Prins Daniel, Aida Hadzialic, tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister, Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Anders Källström vd Lantbrukarnas Riksförbund, Ahmed Abdirahman, initiativtagare till Järvaveckan, ICA-handlaren Grete Tuven och Per Strömberg, vd ICA Gruppen.

Efter närmare 200 nomineringar och 11 000 röster online, har juryn enats om en vinnare per kategori: Max och Allen Mohammadi, Hippogriff AB, ett företag som genom AI och förenklade EKG-tester vill revolutionera diagnostiseringen av hjärtsjukdomar, samt Anders Åkerberg, Skedvi Bröd AB som återtagit knäckebrödsbakningen och skapat matdestinationen Kulinariet i Stora Skedvi.

Bröderna Max och Allen sålde sitt första företag i Iran redan vid 15 och 19 års ålder, och har länge haft en drivkraft att förändra samhället till det bättre.

Max och Allens mormor dog av hjärtinfarkt vid endast 63 års ålder. Då föddes idén till Hippogriff, ett företag som diagnosticerar hjärtsjukdom. Genom att samla in patientdata som sedan analyseras genom machine learning, i kombination med utveckling av en enkel EKG-apparat, är målet att rädda livet på en miljon människor per år, även i avlägsna och resurssvaga områden.

– Det känns helt fantastiskt att få detta pris. Det är ett viktigt erkännande på att vi är på rätt väg. Hoppas att vi kan inspirera många andra att våga satsa på sina idéer och göra skillnad på riktigt, säger Max och Allen Mohammadi.

Anders Åkerberg har en förmåga att vända motgångar: När produktionen av det klassiska Vikabrödet i Stora Skedvi skulle läggas ned, utlöstes ett mindre uppror. Lokalbefolkningen ville ha kvar produktionen som funnits i byn i över ett halvt sekel, och Anders Åkerberg bestämde sig för att agera. Genom sociala medier och crowdfunding, samlade han in över 600 000 kr för återuppbyggnaden av lokaler och de klassiska ugnarna. Snart var produktionen igång igen och intresset var det första året så stort att ugnarna fick gå i skift. Förutom att ha räddat knäckebrödstillverkningen, lyckades han starta ett framgångsrikt företag och göra Stora Skedvi till ett populärt besöksmål genom matmeckat Kulinariet.

– Jag är så otroligt glad och stolt samtidigt som jag verkligen vill tacka alla mina medarbetare som varje dag gör ett fantastiskt jobb så att alla mer och mindre galna idéer kan förverkligas, säger Anders Åkerberg.

ICAs Entreprenörspris delas ut för första gången i år, för att i ICA-handlarnas anda uppmuntra andra att genom entreprenörskap förbättra samhället omkring sig.

Relaterade Artiklar