Hem GAMINGE-SPORT “Den person jag levt med i 7 år visade sig vara spelberoende.”

“Den person jag levt med i 7 år visade sig vara spelberoende.”

Publicerat av: Redaktionen

Det är oerhört svårt att leva nära en person som är spelberoende.

"Den person jag levt med i 7 år visade sig vara spelberoende." 3Att pendla mellan hopp och förtvivlan. Ständig oro. Frustration och ilska. Det är vardag, för en kämpande anhörig. Men det är aldrig för sent att förändra sin situation. Men för att lyckas med det behöver man som anhörig professionell hjälp att hitta tillbaka till sig själv och lära sig att sätta sunda gränser.

Denna insändare kommer från en anhörig som beskriver den känslomässiga berg-och-dalbanan man många gånger får åka i när ett spelberoende väl uppdagats inom familjen.

“För 1 år sedan gick hela mitt liv omkull, den person jag levt med i 7 år visade sig vara någon helt annan. Kommer fortfarande ihåg känslan när jag skulle rensa ut förrådet och ser i en flyttkartong massa kuvert där några är från Kronofogden och några är från olika inkassobolag. Jag tänker att detta måste vara någon annans brev men upptäcker till min förskräckelse min sambos namn på samtliga och vissa brev är bara några dagar gamla. Jag ser också att summorna som förfallit är flera hundra tusen. När min sambo kommer hem så har jag tagit ner alla brev och lagt dem på köksbordet, lämnat bort våra barn till mina föräldrar och det jag vill veta är sanningen och ingenting annat. Men jag önskade så starkt att sanningen inte var den jag någonstans ändå visste. Och sen börjar han berätta om sitt spelberoende och det visar sig att det har pågått långt innan vi träffades men över tid eskalerat.

Plötsligt föll alla bitar på plats. Allt ifrån hans beteende till kraftiga humörsvängningar som tillslut gjorde att jag inte vågade fråga vad som var fel.

Efter flera långa samtal ställde jag ett ultimatum – Sök hjälp annars lämnar jag dig. Detta ledde till att han påbörjade en behandling i symbios med regelbundna självhjälpsmöten och är sedan en tid tillbaka spelfri. Han började läka sig själv och gjorde varje dag framsteg, inte bara i sin spelfrihet utan även på ett känslomässigt plan.

Problemet var att han verkade tro att det skulle lösa allt han utsatt mig och vår familj för, jag stod ju fortfarande kvar där sårad över det enorma sveket. Och inte minst manipulationen. I flera år hade han lurat mig och låtit mig bära skulden för destruktiviteten i vår relation. Att jag inte förstod honom, var för kontrollerande och paranoid. Hur skulle jag någonsin kunna lita på honom igen? Och lita på att han håller sig spelfri?

Varje gång jag såg honom ta upp telefonen fick jag en klump i magen och misstänkte att han börjat spela igen. Eller när han låste in sig på kontoret för att jobba, eller när jag gick hämtade och vår dotter på dagis, eller när jag såg en transaktion på hans konto som ännu inte registrerats.

Hur skulle jag läka de såren i mig som han skapat? Jag hade blivit en människa jag varken egentligen var eller ville vara. Ibland önskade jag nästan att jag inte kommit på honom för det kändes som om jag har förlorat mig själv. Jag insåg där någonstans att även jag behövde hjälp.

Och den hjälpen fick jag genom terapi och självhjälpsmöten. Det var inte förrän då jag insåg att han aldrig kommer kunna läka mig utan det var ett arbeta jag behövde göra själv. Inte för hans eller för vår skull, utan för min egna skull! Jag har varit medberoende så länge utan att ens veta om det och att möta andra och kunna känna en identifikation och att jag inte är konstig är något av de sakerna som hjälpt mig allra mest. Tilliten har sakta med säkert börja komma tillbaka gentemot honom, men framförallt har jag nu börjat våga lita på mig själv och mina känslor. Dessutom har jag nu en gemenskap som förstår mig, lyssnar på mig och hjälper mig att se framåt. Jag hade aldrig klart det här själv utan är oerhört tacksam för den hjälp jag fått och får från Spelfriheten.”

Ett bra första steg oavsett om man är anhörig eller spelare är att medverka på ett självhjälpsmöte och träffa personer som är i samma situation men kommit en bit på vägen. Idag tisdag anordnar Spelfriheten ett kostnadsfritt digitalt självhjälpsmöte kl 18.00 – 19.00 där syftet  är att skapa igenkänning och hopp om att det faktiskt går att hitta tillbaka till en fungerande och sund relation igen.

Relaterade Artiklar