De har glöden som visar vägen framåt
Hem GAMINGE-SPORT De har glöden som visar vägen framåt

De har glöden som visar vägen framåt

Publicerat av: Redaktionen

Akamai är det stora globala företaget som inte tappar kontakten med gräsrötterna. Danmarks största IT-event, TechBBQ, är ett bevis på det.

De har glöden som visar vägen framåt 3

Vänster i bild Avnit Singh, VD för TechBBQ tillsammans med Tom Leighton, CEO och medgrundare av Akamai

Vi besökte TechBBQ i Köpenhamn och kan konstatera att Danmarks största IT-event ständigt utvecklas och i år var större än någonsin. Till årets evenemang hade det sålts inte mindre än 8000 biljetter. Det kan jämföras med förra året då antalet sålda biljetter var 6000.

Han är fortfarande nyfiken

Tom Leighton, CEO och medgrundare av Akamai, bestämde sig för att besöka eventet för att på plats ta till sig information om de många spännande nyheter och trender som presenterades under de fullmatade dagarna. Han var speciellt intresserad av att prata om IT-säkerhet.

”Hotbilden på Internet växer lavinartat. En orsak till det är alla enheter som kopplas upp och som inte är tillräckligt skyddade. I värsta fall är de inte alls skyddade. Hotet är så pass allvarligt att en samordnad attack kan slå ut datacenters i själva kärnan av Internet. Ja, faktum är att du även kan rikta en attack mot ett enskilt land och slå ut deras kontakt med Internet”, förklarar Tom.

”Idag är den samlade datakraften i ”The Edge” alltså enskilda enheter som smartphones, surfplattor, bärbara dator, sensorer med mera så pass mycket kraftigare än kapaciteten i Internets innersta kärna att det finns en risk att det som bär upp hela Internet kollapsar. Det är en allvarlig situation”, säger han engagerat.

Årets upplaga av TechBBQ hade ett extra fokus på Startups. Att Tom Leighton tar sig tid att åka till eventet trots att Akamai inte är en av arrangörerna visar att deras intresse av att hålla sig informerade om allt nytt som händer är äkta. IT-säkerhet är ett område som växer sig allt starkare. En intressant frågeställning blir följaktligen hur det står till med säkerhetstänket när det gäller Startups?

En viktig men jobbig fråga

De har glöden som visar vägen framåt 4Vi träffar Christian Østergaard Laursen från Montem. En dansk Startup som arbetar med lösningar för Smarta Städer. I korthet kan sägas att deras CityProbe i realtid visar hur miljön är i olika delar av en stad. Det handlar bland annat om luftkvalitet, nederbörd, föroreningar, bullernivåer, solljusets intensitet med mera.

”Vi har haft med IT-säkerhetsfrågorna från start. Det kan bero på att flera av oss kommer från studentvärlden och utbildningar där det ämnet har ingått. Vi får en del frågor om hur säkra våra lösningar är men frågornas inriktning varierar utifrån kundernas egen bakgrund. Generellt sett måste jag ändå säga att det är alldeles för många som litar på att allt är ok. Graden av medvetenhet om riskerna är fortfarande låg”, säger Christian.

Helena Andrén på PLM Group är också på plats i Köpenhamn.

”Det finns så mycket att tänka på för en Startup. Först är man kanske ensam och har full koll på allt. Efterhand blir fler personer involverade. Dokumenten finns plötsligt i flera versioner. Vilken är masterversionen? Kanske har man valt att använda gratisprogram i starten och nu fastnat i de begränsningar som det kan innebära. Vi ser att många tenderar till att tappa bort IT-säkerheten i sin iver att komma ut på marknaden. Det är därför som vi erbjuder ett startpaket för Startups där till exempel säkerhetslösningar ingår”, förklarar Helena.

Köp inte en för liten kostym

Bilden av att alltför många Startups tenderar att tappa bort säkerhetsfrågorna bekräftas av Alexander Weinreich Bonde på Waste Hero.

”Tyvärr är det väldigt få som är fullt medvetna om riskerna och hoten som finns när man startar upp en verksamhet. Insikten om att det är viktigt med en bra säkerhetslösning kommer efterhand”, säger han.

Waste Hero har tagit fram en intressant IoT-lösning som hjälper kommuner att effektivisera sin avfallshantering. Genom att förse sopcontainrar med sensorer får man en bättre bild av när en container behöver tömmas. Tidigare åkte sopbilarna enligt ett fast schema oavsett om sopkärlen var fulla eller inte. Idag kan detta göras mycket mer effektivt tack vare Waste Heros lösning.

Andrew Macadam från Microsoft höll ett föredrag där han lyfte fram ett annat misstag som är lätt att begå som Startup. I början när de ekonomiska ramarna är begränsade men man ändå vill komma igång är det lätt att man väljer en helpdesk-lösning som inte alls räcker till när företaget börjar växa. Risken är att kunderna blir missnöjda och företaget får inte den utveckling som grundarna har hoppats på.

Fintech vs. Hållbarhet

De har glöden som visar vägen framåt 5Ett annat intressant bolag som var på plats var EcoTree. Deras erbjudande är en kombination av finans och miljö. Hos EcoTree kan man köpa ett eller flera träd och på så sätt bidra till en bättre miljö. Det finns flera aktörer som har ett liknande erbjudande men i EcoTrees lösning finns även ett finansiellt inslag. När trädet är köpt och planterat kan man följa den ekonomiska tillväxten och när den dagen kommer att det är dags att avverka trädet går hela vinsten till den som köpt trädet. EcoTree räknar med en årlig avkastning på cirka två procent. Vi passar på att även fråga Thomas Norman Canguilhem, Partner & Head of International Growth på EcoTree, om hans uppfattning om Startups och IT-säkerhet.

”Vårt fokus på säkerhet fanns ärligt talat inte med från början. Vi är i grunden ett franskt bolag och det var när vi gick ut internationellt som säkerhetslösningarna kom på plats. Jag tror att de flesta väljer att komma ut på marknaden så fort som möjligt före säkerheten. Om man gör det valet är det viktigt att man åtminstone är medveten om vilken risk man tar. Dessutom tror jag att de som tänker på säkerhetsrelaterade frågor mer fokuserar på till exempel skydd av patent och liknande”, berättar Thomas.

Gaming kommer stort

På TechBBQ fick vi också ett bevis på att E-Sport kommer stort och har gjort det i flera år. Ett av många föredrag och paneldiskussioner handlade om E-Sportens resa från ”Hype” till etablerad verksamhet. Den resan började år 2014 om vi tittar på Norden men om vi lyfter blicken globalt så var det redan strax efter millennieskiftet som saker började hända på allvar i Asien. I början fanns det många fördomar runt E-sporten. En var att det bara var unga killar som åt pizza och drack cola som spelade. Nu finns det många seriösa team som drivs på liknande sätt som de stora fotbollsklubbarna och en major i Counterstrike kan liknas vid en major inom tennis respektive golf.

De har glöden som visar vägen framåt 6

Gaming kommer stort

En utmaning som E-sporten har är att det är många som har svårt att placera den i ett fack. Är det Kultur, Tech, Fritid eller Sport? Oavsett vilket börjar den mediala bevakningen att ta fart på allvar. Ett exempel på det är att den danska tv-kanalen DR3 har börjat sända turneringar och har fått ett stort antal tittare. Sociala medier har också fungerat som en hävstång.

I USA är E-sport mycket stort och där rekryteras bland annat förare till motorsportens Nascar från spelare inom E-sport som tävlar i motorsportsspel. I paneldiskussionen belystes även problemet med att det måste till en bättre struktur när det gäller tävlingarna. Idag finns det till exempel motsvarande fem Champions League bara inom Counterstrike.

Förutom en bättre tävlingsstruktur är även E-sporten i behov av säkra och trygga lösningar som lever upp till dagens krav på IT-säkerhet. Det har Akamai tagit fasta på och de har flera intressanta samarbeten med olika aktörer inom E-sport. Ett konkret exempel är att Akamai, även i år, kommer att vara partner med Dreamhack i det stora eventet Dreamhack Masters Malmö 2019. Syftet är att lyfta frågeställningar avseende IT-säkerhet inom E-sport. Eventet äger rum den 4 – 6 oktober.

Zero Trust

I samband med Tom Leightons besök på TechBBQ pratade han även om vikten av att ha ett väl fungerande skalskydd.

”Du kan bygga fantastiska molnlösningar men om du inte har säkrat upp den miljön ner på minsta uppkopplade enhet så kommer den att utsättas för intrång. Du måste ha ett säkerhetstänk som innebär att du inte litar på något. Om någon besöker en sajt på nätet finns alltid risken att den enheten som används blir infekterad av till exempel ransomware, även om sajten som besöks är en seriös och respekterad sajt. Då har du en infekterad enhet i din IT-miljö som måste hanteras”, avslutar Tom Leighton, CEO och medgrundare på Akamai.

Läs mer om: Akamais partnerskap med Dreamhack

[soliloquy id=”11412″]

Relaterade Artiklar