7 enkla tips: Så tar du den ultimata landskapsbilden med din smartphone
Hem LEVERANTÖRERHUAWEI 7 enkla tips: Så tar du den ultimata landskapsbilden med din smartphone

7 enkla tips: Så tar du den ultimata landskapsbilden med din smartphone

Publicerat av: Redaktionen

För knappt en månad sedan lanserade Huawei fototävlingen Next Image, som ska kora de bästa smartphonebilderna.

7 enkla tips: Så tar du den ultimata landskapsbilden med din smartphone 2Tusentals fotoentusiaster från hela Europa har skickat in sina bidrag. De absolut populäraste motiven är natur- och landskapsbilder, otroliga 16 000 bilder i kategorin har skickats in. Här är sju enkla tips på hur du tar den ultimata landskapsbilden.

Vi alla har varit med om det. Fantastiska äventyr, hisnande vyer och unika ögonblick. Trots det lyckas vi helt enkelt inte fånga det på bild. Eller åtminstone inte så att bilden kan ge verkligheten rättvisa. Känner du igen dig? Då är det dags att lära dig några tekniker som proffsen använder.

Bra utrustning kan givetvis vara till stor hjälp. Men det betyder inte att du behöver spendera en förmögenhet på en professionell kamera för att ta fantastiska bilder. En mobiltelefon kan mycket väl räcka. Huaweis senaste P20 Pro innehåller nämligen den bästa befintliga kameratekniken och har allt för att dina bilder ska kunna sticka ut från mängden. Här kommer sju enkla tips på hur du kan ta vackra landskapsbilder.

1) Håll den rakt

Om det finns något som kan förstöra dina landskapsbilder så är det en sned horisont. Så innan du tar bilden, se noga till att du har en horisontell linje. Det kan ibland vara knepigt med smartphonens vidvinkel-lins, men de bästa mobiltelefonerna har löst det problemet. Huaweis Master AI-assistent identifierar exempelvis horisontlinjen och hjälper dina rörelser tills du har en perfekt balanserad bild.

2) Rama in som ett proffs

Har du hört talas om tredjedelsregeln? Det är en av de grundläggande fotoreglerna för att ta vackra bilder. Du behöver bara dela upp bilden i nio delar med två lodräta och två vågräta fiktiva streck. Placera motivet du ska fota längs ett streck eller ännu bättre, där två streck korsas. Det skapar mer energi i bilden. Om du har svårt att föreställa dig dessa streck kan du välja att kameran visar dem åt dig genom att ställa in ett rutnät som syns i displayen.

3) Zooma in

Ibland är det bara en del av ett synfält som är värd att fotas, var då inte rädd att zooma. De flesta mobilkameror ger bilderna sämre kvalitet när man zoomar för mycket. Men inte Huawei P20 Pro. Med sin unika zoomteknologi som samlar data från tre olika kameror går det att uppnå en 5x förstoring utan att det påverkar bildkvaliteten.

4) Fota en solnedgång

De flesta landskapsbilderna är tagna på kvällen eller tidigt på morgonen. Det beror på att det är då du kan räkna med de mest spektakulära ljusförhållandena. När solen ligger låg över horisonten ger den bilden en varmare och mjukare look. Så nyttja solnedgången och HDR-tekniken som finns i de bästa mobiltelefonerna.

5) Fota i RAW

Landskapsfotografier, i synnerhet de som tas under soluppgångar och solnedgångar, är ofta krävande för en kamerasensor. Det beror på det stora dynamiska intervallet för sådana bilder (ljusa ljus kontra djupa skuggor). Det är svårt att fånga en sådan bild även med en professionell kamerautrustning. Så var noga med att ta bilden i RAW-format för att fånga upp all möjlig information.

6) Visa djup

Vackra utsikter är bra, men du kan ta ännu bättre landskapsbilder genom att inkludera en person i bilden. Det beror på att när man tittar på en tvådimensionell bild är det ofta svårt för betraktaren att få känslan av djup. Genom att få med en siluett i bilden får den mer perspektiv.

7) Kom ihåg förgrunden

När man tänker på landskap föreställer sig de flesta människor vackra landskap i fjärran. Men glöm inte vad som står framför dig. När du tar vidvinkelbilder, var noga med att ta med lite förgrund. Det kommer inte bara förbättra kompositionen utan även ge en känsla av avstånd. Att placera ett starkt element i förgrunden kan ofta omvandla ett foto från att vara tråkigt till att bli extraordinärt.

Nu är det bara att börja fotografera. Och tveka inte att anmälda dig till Next Image. Registrera dig på http://campaign.consumer.huawei.com/eu/ till och med den 20 augusti. Röstning är tillgänglig fram till 28 augusti och juryn kommer att meddela vinnarna den 10 september.

Relaterade Artiklar