Varning från ViPo: Smishing
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Varning från ViPo: Smishing-skyddar dig mot bluff-SMS

Varning från ViPo: Smishing-skyddar dig mot bluff-SMS

Publicerat av: Redaktionen

I samband med julhandel och Black Friday ökar även risken för smishing.

 I denna artikel reder vi ut begreppet och tipsar om hur du uppmärksammar och skyddar dig mot bluff-SMS.

Vi befinner oss just nu i en tid på året där särskilt många handlar online och i samband med Black Friday, Cyber Monday och julshopping skickas ännu fler paket än vanligt.

Förutom att riskerna för att nätbedrägerierna ökar, innebär perioden även att det blir ännu enklare för bedragarna att skicka ut och komma undan med skadliga SMS, med har syftet att komma åt dina personliga uppgifter.

Vad är smishing?

Smishing är ett annat ord för SMS-phishing, som innebär att bedragare försöker komma åt, eller “fiska” dina känsliga uppgifter över SMS. Ofta ser SMSen ut som vanliga meddelanden från t.ex. logistikföretag vid första anblick, och länkarna i SMSen leder många gånger till webbsidor som ser trovärdiga ut.

I själva verket leder dessa länkar till falska hemsidor där du uppges logga in eller lämna olika uppgifter. Med hjälp av dina uppgifter kan bedragarna få tillgång till dina konton, vilket i sin tur kan leda till stora ekonomiska förluster.

Mer än bara ett bedrägeri

Varning från ViPo: SmishingPersoner som utför denna typ av bedrägerier är ofta multi-kriminella, och vinsterna som bedragarna får som resultat av bedrägerierna går ofta till att finansiera annan brottslighet såsom narkotika och vapenhandel. Det är därför extra viktigt att alltid anmäla denna typ av brott, trots att bedrägerier i sig kan verka relativt harmlöst.

Tips för att uppmärksamma smishing

Oavsett om du väntar paket eller ej – var uppmärksam på följande:

 • Kontrollera avsändaren
  • Är numret okänt? Sök upp det innan du klickar någonstans.
 • Var uppmärksam på stavfel
  • Stavfel eller blandat språk tyder ofta på bedrägeri.
 • Kontrollera länken
  • Ser länken konstig ut? Då är den med stor sannolikhet det.
 • Ärendet är brådskande
  • Uppmanar SMSet dig till att snabbt agera eller har ett tidsbegränsat fönster är det en god idé att vara vaksam.
Så undviker du SMS-bedrägeri:

Klicka aldrig på länkar du inte känner till. Är du osäker, gå till den offentliga webbplatsen för företaget och kontakta dem därifrån. Svara inte på okända SMS, blockera numret, ta en skärmdump på SMSet som bevis och radera dem sedan.

Har du råkat ut för smishing och klickat på en länk i ett bluff-sms?

Vår spärrtjänst har öppet 24/7 och de hjälper dig spärra dina registrerade kort och ID-handlingar.

Vill du veta mer om hur du skyddar dig mot digitala bedrägerier? Läs mer om IT-brott här

Vanliga frågor om smishing

Vad betyder smishing?

Smishing står för SMS-phishing och innebär att bedragare försöker komma åt känsliga uppgifter via SMS. I bluff-SMSen utger sig bedragaren ofta från att representera banken eller olika logistikföretag, med länkar till falska webbplatser som uppmanar dig till att lämna dina uppgifter eller logga in.

Kan det vara farligt att öppna ett sms?

Att öppna ett SMS är i regel riskfritt, men klicka aldrig på länkar som du inte vet vad de är. Se noga över det språk som används och namnet på webbadresser. Är du osäker? Gå in på företagets officiella hemsida.

Jag får konstiga sms om paket?

Får du SMS om paket du inte känner till är risken stor att du blir utsatt för smishing-försök. Klicka aldrig på länkarna i dessa SMS, blockera numret och radera. Utger sig bedragaren för att representera ett specifikt företag är det en god idé att meddela företaget i fråga om det pågående bedrägeriet. På detta sätt kan företagen gå ut med officiella varningar till sina kunder, och kanske kan du hjälpa någon annan från att bli utsatt.

ViPo – Vi prioriterar ett tryggare samhälle

Varje dag drabbas ca 6000 svenskar för försök till ID-kapning, men endast 1% av brotten utreds. ViPo Säkerhetstjänster arbetar för att öka medvetenheten rörande brotten och försvåra processen avsevärt för de kriminella. Vi är i dagsläget det enda företaget som arbetar mot ID-kapningar och bolagskapningar med medlemskap i Säkerhetsbranschen. Läs mer om hur du kan förutse kreditförluster och undvika konkurser med Bolagskollen här.

Relaterade Artiklar