Undvik fallgroparna under Black Friday – juristens bästa tips  
Hem UNDERSÖKNING Undvik fallgroparna under Black Friday – juristens bästa tips  

Undvik fallgroparna under Black Friday – juristens bästa tips  

Publicerat av: Redaktionen

Under hösten och vintern är det många kampanjer som lockar till konsumtion – Black Friday, Cyber Monday, julhandeln och mellandagsrean.

I ekonomiskt oroliga tider är det ofta många som inväntar de lägre priserna för att ha möjlighet att köpa den där dammsugaren, tvättmaskinen eller TV:n till ett lägre pris.

Men det finns flera fallgropar att se upp för.

Rea-högtiden Black Friday infaller i slutet av november, och företag har redan inlett sina kampanjer. Många passar på att unna sig det där lilla extra, eller fynda julklapparna till ett bättre pris, och det är lätt att ryckas med av alla erbjudanden. I vissa fall köper man också mer än man tänkt med tanken att lämna tillbaka vissa varor, vilket kan ställa till med problem. En Novus-undersökning från Familjens Jurist visar att nästan hälften av alla svenskar (46 procent) tror att 14 dagars ångerrätt gäller för alla inköp – vilket inte stämmer.

– En vanlig missuppfattning är att du som kund alltid har ångerrätt i 14 dagar. Den gäller bara om du köpt något på distans, som i en webbutik, eller utanför affärslokaler. Handlar du en vara på distans har du alltså alltid ångerrätt i 14 dagar. Fysiska butiker däremot får välja om de vill erbjuda öppet köp eller returrätt till sina kunder som en service, men de har ingen skyldighet. Butikerna kan ha olika villkor för öppet köp, ett vanligt villkor är till exempel att du måste ha kvar kvittot. För att vara säker på att du får lämna tillbaka julklappen du köper i fysisk butik, måste du alltså fråga om öppet köp erbjuds och vilka villkor som gäller, säger Oscar Coronel, senior jurist och kompetensansvarig inom konsumenträtt på Familjens Jurist.

Förra året infördes en ny lag som innebär att e-handlare måste redovisa sitt lägsta pris under de senaste 30 dagarna för reavaror. Lagen är relativt ny och det är få som följer den fullt ut. För att kringgå den nya lagen höjer många sina priser under oktober för att sedan kunna ge större rabatter under Black Friday i november. Har man otur kan man ha köpt flera saker till ett högt pris sett till prishistoriken.

– Företagen ska visa det lägsta pris som de har haft på produkten under de senaste 30 dagarna före prissänkningen. Eftersom priset längre tillbaka än så kan ha varit samma eller lägre än reapriset, är det klokt att granska prishistoriken på en prisjämförelsesajt för att säkerställa att det faktiskt är ett bra erbjudande sett till produktens pris under året, säger Oscar.

Juristens råd: detta behöver du ha koll på inför Black Friday
Undvik fallgroparna under Black Friday – juristens bästa tips  Ha koll på skillnader mellan köp på internet och i butik

Var du köper produkten är helt avgörande för din ångerrätt. Om du har beställt en vara via internet, telefon eller postorder har du alltid rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar från leveransen, medan fysiska butiker inte omfattas av ångerrätten rent juridiskt. Är du osäker på vad som gäller kan du alltid ta hjälp av konsumentvägledningen i din kommun eller tjänsten Hallå Konsument som kan ge dig kostnadsfri rådgivning.

Tänk på att det kan vara själva varan som avgör om du har ångerrätt

Det finns exempelvis ingen ångerrätt för hygienartiklar med bruten plombering, mediciner eller livsmedel som snabbt blir dåliga. Om du till exempel köper underkläder som har en plombering, så måste plomberingen vara obruten för att du ska få lämna tillbaka underkläderna.

Fråga butiken om deras policy

Webbutiker omfattas av ångerrätten, men det finns undantag för vissa varor. För fysiska butiker är det lite annorlunda. De omfattas inte av ångerrätten rent juridiskt, men det är vanligt att de i stället har en returpolicy/öppet köp. Den kan dock skilja sig åt mellan butiker eftersom det inte är lagstadgat, så dubbelkolla alltid direkt med butiken vad som gäller om du är osäker.

Relaterade Artiklar