Svenska företag positiva till 5G men ovilliga att investera i IT-säkerhet
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Svenska företag positiva till 5G men ovilliga att investera i IT-säkerhet

Svenska företag positiva till 5G men ovilliga att investera i IT-säkerhet

Publicerat av: Redaktionen

Majoriteten av IT-chefer på svenska företag ser positivt på utvecklingen av 5G, men endast 17 procent planerar investera i IT-säkerheten för att möta 5G-utrullningens ökade behov av säkerhet.

Svenska företag positiva till 5G men ovilliga att investera i IT-säkerhet 2Detta visar resultat från en ny undersökning av YouGov som utförts på uppdrag av IT-säkerhetsföretaget Trend Micro.

5G-utrullningen planeras ske under 2020 och kommer innebära snabbare bredbandsnätverk samt möjlighet att koppla upp ett betydligt större antal enheter jämfört med 4G och äldre generationers nät. För att ta reda på svenska IT-chefers syn på 5G och IT-säkerheten genomförde YouGov nyligen en undersökning på uppdrag av IT-säkerhetsföretaget Trend Micro.

Var femte IT-ansvarig anser att ledningen håller dålig koll på 5G-effekten

Resultatet visar att var tredje respondent (27 procent) uppger att de inte kommer stärka IT-säkerheten inför utrullningen av 5G nästa år. En orsak till detta kan vara att beslutsfattare inom organisationen inte är tillräckligt insatta i vad det kommer innebära. 39 procent tror inte att 5G kommer ha någon effekt på IT-säkerheten och 22 procent menar att ledningen eller de ansvariga inom organisationen inte har koll på de nya rekommendationerna och direktiv för företag och 5G.

Företag vet inte om de är skyddade

Mer än en tredjedel (35 procent ) av beslutsfattare inom IT anser att de till liten del eller inte alls har tillräcklig kunskap om säkerhetsriskerna och hur man skyddar sig i och med utrullningen av 5G. En tredjedel (31 procent) vet inte om de är skyddade och 22 procent uppger att de inte är skyddade mot de säkerhetsrisker som finns med 5G. Trots detta visar sig nästan varannan respondent, 44 procent, vara oroad över att det kommer bli svårt att skydda sig mot nya typer av hot och intrångsmöjligheter och 32 procent är oroliga över att bli mer sårbara för attacker.

Befogad oro

Johnny Krogsboll, Technical Director Nordic på Trend Micro är oroad över resultatet och vad detta kommer innebära för dem som inte planerar investera i IT-säkerheten:

– Vi rekommenderar starkt att företag planerar för att investera i IT-säkerheten inför implementeringen av 5G. Med betydligt fler smarta produkter uppkopplade i kombination med den ökade mängd data som måste hanteras ökar även kraven på IT-ansvariga att korrekt kunna driva och säkra nätverksprocesserna. För att kunna dra nytta av fördelarna med 5G och inte hamna efter krävs att företag redan nu börjar se över IT-säkerheten för en smidigare övergång.

Relaterade Artiklar