Samsung satsar på TV-upplevelser för alla – lanserar funktioner som underlättar vid syn- och hörselnedsättning
Hem PRODUKTNYHETER Samsung satsar på TV-upplevelser för alla – lanserar funktioner som underlättar vid syn- och hörselnedsättning

Samsung satsar på TV-upplevelser för alla – lanserar funktioner som underlättar vid syn- och hörselnedsättning

Publicerat av: Redaktionen

I takt med att mängden TV-innehåll växer, utökas också utbudet av underhållning tittaren kan komma åt via sin TV.

Samsung satsar på TV-upplevelser för alla – lanserar funktioner som underlättar vid syn- och hörselnedsättning

Trots denna utveckling är det fortfarande utmanande för hörselskadade, döva eller blinda att få tillgång till grundläggande TV-funktioner som ljudkontroll och skärminställningar.

Samsungs 2021 modeller kommer därför, med hjälp av den senaste tekniken, möjliggöra fantastiska TV-upplevelser för fler.

Med hjälp av Samsungs nya prisbelönta CES 2021 tillgänglighetsfunktioner för TV-apparater, inklusive Caption Moving, Sign Language Zoom, Multi-Output Audio och Voice Guide kommer företaget skapa en större möjlighet till TV-tittande även för hörselskadade, döva eller personer med nedsatt syn. Företaget kommer även framåt fortsätta utveckla nya AI-baserade funktioner för att fortsätta göra Samsungs TV-apparater än mer tillgängliga.

SeeColors App: En ny värld av färg för personer med färgblindhet (CVD)
Samsungs SeeColors-app gör färgjusteringar för att hjälpa personer med färgblindhet (CVD) och skapa mer optimerade färger. Genom att använda appen på sin TV kan tittaren identifiera sin CVD-typ samt nivå och därmed direkt kalibrera sina skärminställningar baserat på resultaten.

Color Inversion: Bekvämt tittande utan bländning
Det kan vara svårt för personer med nedsatt syn att tydligt uppfatta färger. Svart text på vit bakgrund kan i synnerhet orsaka bländning för de som har nedsatt syn och är känsliga för ljus. Det är här funktionen Color Inversion kan underlätta. Att invertera menyfärger så texten är vit och bakgrunden svart, ökar den visuella uppfattningen och lindrar trötthet i ögonen. Det finns även funktioner som hjälper människor med fullständig färgblindhet. Bland annat GrayScale, som kan konvertera färgbilder till svartvitt.

Ljudbeskrivning av video: För att bättre kunna njuta av spännande scener
Spektakulära actionfilmer och spännande sportmatcher kan vara rafflande för tittaren på många sätt. Men det finns en begränsning för de som är blinda när det kommer till att uppskatta skådespelares prestationer och idrottares fysiska prestationer genom enbart ljud. Ljudbeskrivning av rörligt material är därför en funktion som ger verbala beskrivningar av de situationer som visas på skärmen. Något som hjälper blinda att njuta av innehållet i större skala genom att ge förklaringar om faktorer som ljud har svårt att fånga, till exempel karaktärers kläder eller deras kroppsspråk.

Den här funktionen fungerar med de kanaler och program som erbjuder tjänsten.

Learn TV Remote: För enkel användning
För personer som är blinda eller har nedsatt syn kan det vara svårt att veta vad knapparna på en fjärrkontroll hanterar. Learn TV Remote är en funktion som hjälper blinda att vänja sig vid varje knapps plats och funktion genom upprepad övning. Om användaren trycker på fjärrkontrollen medan läget är aktiverat förklaras knappens namn och funktion hörbart.

Röstguide: För att bättre navigera kanaler och kontrollera volymen
För blinda eller personer med nedsatt syn kan det vara svårt att veta vilken kanal TV:n är inställd på, eller hur hög volymen är, när de slår på den. Genom att berätta vilken kanal och ljudnivå som är inställd eliminerar röstguide-funktionen behovet av att trycka på fjärrkontrollen flera gånger för att navigera till önskad kanal och volyminställningar. Funktionen informerar även om det program som för tillfället sänds samt det kommande TV-schemat.

Genvägar för tillgänglighet
När du håller ned volymkontrollen på fjärrkontrollen för en Samsung-TV i mer än två sekunder kommer du till en meny där du kan anpassa en mängd olika tillgänglighetsinställningar. I menyn kan du välja de lämpligaste tillgänglighetsfunktionerna för dig själv eller dina familjemedlemmar. Denna meny åtföljs av en röstguide som gör att alla användare kan navigera utan problem.

Sign language zoom
Inom teckenspråk kan samma gest förmedla olika betydelser beroende på ansiktsuttryck och munnens form. Alla dessa faktorer måste därför beaktas för att mottagaren ska förstå exakt vad som kommuniceras. TV-apparater från Samsung använder företagets egen AI-algoritm för att automatiskt känna igen teckenspråk och förstora personen som utför det med 200 procent. Användare kan också manuellt välja ett område på skärmen att förstora och ändra förstoringen för att få en närmare titt på detaljer som frågorna i ett frågesportprogram eller resultattavlan vid ett sportevenemang.

Separat textning
Vid tillfällen då TV-program visar bildtexter händer det att dessa överlappar undertexterna så de döljs. I den situationen är funktionen Separat textning till stor hjälp. Funktionen gör det möjligt att se dolda bildtexter i ett separat område i TV-programmet. Användare kan dessutom ändra undertexternas bakgrunds- och textfärger för att ytterligare öka synligheten.

Multi-output Audio
För att säkerställa att alla användare kan njuta av innehållet på lämplig volymnivå erbjuder Samsung Multi-output Audio-funktionen på sina TV-apparater. Med funktionen kan de som är hörselskadade använda en Bluetooth-enhet för att lyssna på ljudet med önskad volym utan att det påverkar de andra tittarnas tittarupplevelse. Bluetooth-enheter kan anslutas direkt till TV:n, sedan kan användaren ställa in sina egna volymnivåer via enheten.

Fortsatt arbete för tillgänglighet
Sedan 2013 har Samsung arbetat tillsammans med Royal National Institute of Blind People (RNIB) i Storbritannien för att säkerställa att alla produkter är utrustade med rätt funktioner och erbjuder tillgänglighet för alla konsumenter. På grund av sina fortsatta insatser fick företaget RNIB:s utmärkelse ‘Tried and Tested Accreditation’ för sina smarta TV-apparater från 2020, vilket är första gången ackrediteringen tilldelas en aktör i TV-branschen.

Relaterade Artiklar