Ny undersökning: Så undviker du onödiga kortavgifter!
Hem DETALJHANDEL Ny undersökning: Så undviker du onödiga kortavgifter!

Ny undersökning: Så undviker du onödiga kortavgifter!

Publicerat av: Redaktionen

Sommaren och semestern står för dörren vilket för många innebär en hel del extrakostnader.

Ny undersökning: Så undviker du onödiga kortavgifter! 2Resor med shopping och restaurangbesök är sådant som vi väljer att spendera mer på under våra lediga dagar. Något som ökar utgifterna, men som vi sällan tänker på, är dolda avgifter som debiteras när vi använder våra betalkort. Nu visar en ny studie från MyBanker på stora skillnader mellan olika banker och att tusenlappar kan sparas när rätt kort används på resan.

En ny undersökning gjord av danska MyBanker visar att semestern kan bli mycket dyrare än vad du tror. Allt beroende på vilket betalkort du tar med dig på resan. Analysen visar bland annat att svenska kortanvändare på resande fot i Europa kan debiteras upp till 2 procent på bankomatuttag och kortköp. Exempelvis har Swedbanks, Handelsbankens och SEB:s Maestrokort avgifter på mellan 1,5 och 2 procent.

Samma undersökning visar också att mycket pengar kan sparas på att istället välja kort utan avgifter från andra aktörer. Med Lunar Ways Black Card är det helt kostnadsfritt att ta ut pengar, göra kortköp och handla på utländska webbplatser i Sverige, Euroområdet, Norge, USA och Storbritannien. Utanför dessa valuta-områden kostar det ett blygsamt belopp på 1,2 euro för att ta ut pengar och 0,4 procent att betala med kortet.

– Många kortanvändare reflekterar inte över de olika avgifter som kan dras när de använder sina kort utanför Sverige. Visserligen är det inte stora summor men när de slås ihop så kan det röra sig om rätt höga belopp. Med Lunar Ways Black Card behöver våra användare inte tänka på dessa avgifter och sparar samtidigt pengar. Under 2018 sparade våra danska användare i genomsnitt 3200 svenska kronor i snitt. Det motsvarar en längre helg i Paris, och det är värt att ha i åtanke innan du använder kortet, säger Peter Smith, CBO på Lunar Way.

Lunar Way är en nordisk bank-app som är gratis att använda där konto och betalkort ingår. Lunar Ways-kortet är ett så kallat multi-valuta-kort, vilket innebär att du kan ändra valutan i appen. När användaren exempelvis reser till Storbritannien anger hen pund i appen och då kortet fungerar som ett brittiskt kort. Det går att använda kortet i svenska kronor, norska kronor, danska kronor, Euro och brittiska pund samt amerikanska dollar. Kortet kan även användas i andra länder och vid köp i andra valutor. Även då är avgiften för köpet oftast lägre än med de vanligaste kredit- och betalkorten. Lunar Ways kort är ett kontantkort. Kortinnehavaren måste sätta in pengar på sitt konto hos Lunar Way för att kortet ska användas för betalningar.

– Vid resor i länder med andra valutor betalar du fortfarande mindre än andra leverantörer. Växelkurserna byts ut i realtid och uppdateras var 10:e sekund. Billigare är så blir det inte, säger Peter Smith, Lunar Ways CBO.

Konkurrensanalys från MyBanker: Lunar Way Black Card jämförelse Sverige

Bank Kontantuttag    (Europa) Kontantutag
(resten av världen)
Kortköp (Europa) Kortköp
(resten av världe)
Årsavgift    Kort****
Lunarway   0* 1,2 EURO      0*    0,4 % 0 Lunar Way
SEB 0 35 1,65 % 1,65 %  180 SEK Maestro
Handelsbanken*** 1,65 % 40 SEK & 1,65 % 1,65 %     2 % 300 SEK Maestro
Swedbank 1,50 % 25 SEK + 1,5 % 1,50 % 1,50 % 195 SEK Maestro

 

* Gäller endast inom Euroområdet, USA, UK, Sverige och Norge
** Gratis vid Danske Hverdag + med årsavgift på 480 DDK
*** Avgift på 4% på utländsk valuta vid kontakuttag i Bankomat AB:s bankomater

 

Relaterade Artiklar