Nätkriminellas nya fulknep: luras med hjälp av fejkad streamingtjänst
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Nätkriminellas nya fulknep: luras med hjälp av fejkad streamingtjänst

Nätkriminellas nya fulknep: luras med hjälp av fejkad streamingtjänst

Publicerat av: Redaktionen

Cybersäkerhetsföretaget Proofpoint har identifierat en ny typ av kampanj där man med hjälp av telefonbaserad kundtjänst och en fejkad streamingtjänst lurar mottagen att ladda ned och installera den skadliga koden BazaLoader.

E-postmeddelandet som används i kampanjen innehåller telefonnummer och referenser till företaget ”BravoMovies”, samt en text om att kreditkortet debiteras om inte mottagaren säger upp det påstådda abonnemanget. Om mottagaren ringer telefonnumret i e-postmeddelandet, hänvisar en kundtjänstrepresentant till det påstådda företagets sajt – designad att se ut som en streamingtjänst för film och tv-serier. På sajten finns falska filmaffischer, hämtade från olika källor med öppen källkod, inklusive en reklambyrå, det sociala kreativa nätverket Behance och boken ”How to Steal a Dog”.

När användarna besöker sajten och följer anvisningarna för att avsluta prenumerationen blir de uppmanade att ladda ned en Excel-fil. Denna innehåller i sin tur ett makro, som installerar BazaLoader på enheten.

Det är inte första gången den här typen av kampanjer används i samband med BazaLoader. Tidigare har Proofpoint observerat kampanjer som inkluderar bland annat beställningar av underkläder och blommor. Dessutom har Proofpoint observerat liknande infektionskedjor som leder till distributionen av den skadliga koden The Trick istället för BazaLoader.

Att använda teman för streamingabonnemang kan vara en snabb och effektiv metod för att lura användare att engagera sig i e-postinnehållet. Under 2020 ökade prenumerationerna på streamingtjänster och översteg en miljard användare globalt. Men enligt de senaste uppgifterna använder konsumenter färre tjänster medan de signar upp sig för de kostnadsfria provperioder som oftast erbjuds, och avbryter abonnemanget när perioden tar slut.

Relaterade Artiklar