Skydda dig mot bedragare: Så undviker du att bli nästa offer
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Skydda dig mot bedragare: Så undviker du att bli nästa offer

Skydda dig mot bedragare: Så undviker du att bli nästa offer

Publicerat av: Redaktionen

Under 2023 upplevde Sverige en ökning av brottsligheten, med över 1,5 miljoner anmälda brott.

Detta representerar en fyra procents ökning jämfört med föregående år, enligt statistik Brottsförebyggande rådet.

Bland de olika kategorierna av brott som rapporterats så sticker bedrägeribrott ut som den snabbast växande brottslighet.

Med en ökning på hela 22 procent till 237 692 brott under 2023 jämfört med 2022. Denna betydande uppgång för bedrägeribrott är ett tydligt tecken på att bedragare blir alltmer sofistikerade i sina metoder. Inte nog med det, sett över ett decennium har de anmälda bedrägerierna ökat med över 53 procent vilket pekar på en oroande långsiktig trend.

Kortbedrägerier och social manipulation står ut

De som ökat mest är kortbedrägerier och bedrägerier genom social manipulation. Kortbedrägerierna ökade med hela 44 procent under 2023 jämfört med året innan, och bedrägerier genom social manipulation följde tätt efter med en ökning på 36 procent.

Kortbedrägerier innebär att bedragare använder stulna kortuppgifter för att genomföra köp eller transaktioner online. Den stora ökningen av dessa brott visar att bedragarna hittat nya vägar för att komma runt spärren genom identifiering via Bank-ID som infördes 2021. Under det året minskade antalet genomförda kortbedrägerier, men 2023 har de ökat till all-time high.

Skydda dig mot bedragare: Så undviker du att bli nästa offerSocial manipulation är det andra bedrägeri området som ökade markant under 2023 med en ökning på 36 procent jämfört med föregående år. Det är svårt att prata om kortbedrägerier utan att nämna social manipulation. Kopplingen mellan kortbedrägerier och social manipulation är stark och komplex. Social manipulation, även känd som social engineering, är en metod som bedragare använder för att lura människor att avslöja konfidentiell information eller utföra handlingar som är till fördel för angriparen.

Tips för att skydda er

Var försiktig med att dela kortuppgifter
Lämna aldrig ut dina kortuppgifter på platser du inte litar på eller via kommunikationskanaler som inte är säkra.

Handla på nätet med omsorg
Se till att webbplatsen är säker (sök efter HTTPS i adressfältet) och att den tillhör ett företag du känner till och litar på. Det är bättre att ta det säkra för det osäkra och agera i förebyggande syfte. Ibland försöker bedragare luras genom att kopiera kända företags hemsidor med endast några små detaljer som lämnar bluffen synlig.

Använd kort med extra säkerhetsfunktioner
Många banker erbjuder nu kort med inbyggda säkerhetsåtgärder som engångskoder eller biometrisk identifiering. Betaltjänster varnar även för bedrägerier på ett tydligare sätt än tidigare – en effekt av de ökade fallen av bedrägerier.

Håll koll på dina kontoutdrag
Genom att regelbundet granska dina kontoutdrag kan du snabbt upptäcka och agera på obehöriga transaktioner. Du kan alltid logga in säkert via din bank online eller beställa kontoutdrag.

Agera alltid vid misstanke om brott

Det första steget är att omedelbart kontakta din bank eller kortutgivare för att informera dem om situationen. Begär att de spärrar ditt kort för att förhindra ytterligare obehöriga transaktioner. Det andra steget är att anmäla brottet till polisen. Detta ger inte bara en officiell dokumentation av händelsen utan hjälper också myndigheterna att kartlägga och bekämpa bedrägeribrott. Det är också viktigt att noggrant övervaka alla dina finansiella konton och din kreditrapport för att upptäcka eventuella ytterligare obehöriga aktiviteter. Detta inkluderar att regelbundet kontrollera kontoutdrag, genom exempelvis en tjänst som ID-skydd.

Förebygg fokuserar på proaktiva åtgärder, realtidsvarningar och kundsupport för att skydda sina kunder mot olika säkerhetshot i en digitaliserad värld. Genom att erbjuda en rad säkerhetsprodukter och tjänster, strävar Förebygg att skydda mot identitetsstöld och bedrägeri, övervaka och varna för företagsrelaterade förändringar, skydda betalkortsinformation samt hemlarm.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar