Mimecast: Årets Alla Hjärtans Dag riskerar att bjuda på rekordmånga romansbedrägerier
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Mimecast: Årets Alla Hjärtans Dag riskerar att bjuda på rekordmånga romansbedrägerier

Mimecast: Årets Alla Hjärtans Dag riskerar att bjuda på rekordmånga romansbedrägerier

Publicerat av: Redaktionen

Romansbedrägerier blir allt vanligare.

Mimecast: Årets Alla Hjärtans Dag riskerar att bjuda på rekordmånga romansbedrägerier

Hjärtesorg och din önskan att hitta ditt livs kärlek på nätet kan vara en farlig kombination.

Förutom att få ditt hjärta krossat kan även din ekonomi drabbas hårt av bedragare. Enligt statistik från BRÅ polisanmälde 993 svenskar att de utsatts för ett romansbedrägeri online under 2019. Denna sorts bedrägerier brukar öka kring 14 februari, då Alla Hjärtans Dag infaller. IT-säkerhetsföretaget Mimecast varnar nu för att antalet romansbedrägerier kan komma att bli extra stort under dessa dagar just i år.

Orsaken är nedstängningen av samhället som har gjort att dejtandet numera sker via webbplatser och appar, istället för på t ex barer och arbetsplatser. I cyberbrottslingarnas ögon innebär detta fler potentiella offer och därför har även de intensifierat sina insatser online – i synnerhet kring Alla Hjärtans Dag, då kärleken är i fokus.

”Vi rekommenderar alla som nätdejtar att vara extremt försiktiga – särskilt kring Alla Hjärtans Dag. På grund av samhällets nedstängningar kommer vi troligtvis att se fler internetbedrägerier dessa dagar, då de kriminella spelar på känslor och romantik för att tillskansa sig pengar från sina offer,” säger Carl Wearn, Head of E-crime, Mimecast.

Hur du undviker att bli ett offer

Enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) polisanmälde 993 svenskar att de utsatts för ett romansbedrägeri under 2019. För att undvika att drabbas bör alla vara extremt kritiska när de dejtar online.

“På nätet invaggas vi snabbt i en falsk känsla av trygghet, samtidigt som det är lättare för en person att gömma sig och utge sig för att vara någon helt annan, när vi inte kan se varandra. Det är därför du måste vara mycket försiktig när du kommunicerar med människor du inte känner,” säger Carl Wearn.

Förutom att vi ofta är mindre vaksamma när vi befinner oss i det digitala rummet, så kan IT-bedragarna komma att vara extra aktiva i år, inte minst då de vet många som arbetar hemifrån använder sina arbetsdatorer för privata sysslor, såsom t ex nätdejting. Eftersom företag i allmänhet är mer lönsamma att attackera än privata, så utgör digitala företagsenheter attraktiva mål för cyberbrottslingar. Här delar Carl Wearn med sig av tre tips hur du kan agera för att bättre skydda dig själv och ditt företag:

  • Undvik att använda företagsdatorer för att utföra privata sysslor, då risken finns att du klickar på länkar som inte bara infekterar din egen dator med skadlig kod, utan även riskerar att äventyra hela ditt företags säkerhet.
  • För aldrig över aldrig pengar till någon du aldrig har träffat på riktigt – även om ni har kommunicerat med varandra i flera månader. Beakta att bedragare ofta använder högpolerade bilder av antingen modeller eller personer i uniform.
  • Om du hamnar i en situation där du tror att du har utsatts för ett brott, kontakta polisen omedelbart. Det kan finnas en känsla av skam i att ha blivit lurad, men kom ihåg att du är långt ifrån det enda offret.

 

Relaterade Artiklar