Matsmart tar in ytterligare 240 MSEK: London-baserade Blume Equity ny investerare ombord
Hem NYHETER Matsmart tar in ytterligare 240 miljoner kronor: London-baserade Blume Equity ny investerare ombord

Matsmart tar in ytterligare 240 miljoner kronor: London-baserade Blume Equity ny investerare ombord

Publicerat av: Redaktionen

Matsmart ska accelerera den internationella expansionstakten ytterligare och tar in 240 miljoner kronor och en ny investerare: London-baserade Blume Equity.

Kapitalanskaffningen görs som ett tillägg till den serie C-finansieringsrunda som genomfördes i mars i år och som gav bolaget 350 miljoner.

Med det senaste kapitaltillskottet har Matsmart totalt sett rest 950 miljoner kronor.

Impactbolaget Matsmart, som bidrar till en hållbar reformering av världens matsystem, har i samband med sin senaste kapitalanskaffningsrunda attraherat fler investerare med siktet inställt på att stötta de globala målen. Blume Equity investerar uteslutande i techbolag inom mat- och hälsosektorerna som bidrar till mer hållbara system. Matsmart är Blume Equitys andra investering.

Karl Andersson, Matsmarts vd och grundare, kommenterar den senaste kapitalanskaffningen så här:

Matsmart tar in ytterligare 240 MSEK: London-baserade Blume Equity ny investerare ombord“Vi har ett väldigt starkt momentum just nu, där vår europeiska kundbas växer snabbt bland både hållbarhetsmedvetna och prisfokuserade målgrupper. Samtidigt har vi aldrig sett ett större intresse från investerare att stötta bolag som vårt, som har affärsmodeller som bidrar till de globala hållbarhetsmålen. Vi kunde inte vara bättre positionerade för att att fortsätta vår internationella expansion – och på den resan kommer Blume Equity utan tvekan att kunna hjälpa oss på ett jättebra sätt.”

Michelle Capiod, mångårig private equity och venture capital investerare och medgrundare och partner på Blume Equity, bekräftar att investmentbolagets beslut att investera i Matsmart handlar om en mission att bidra till hållbar utveckling:

“Vi är jätteglada över att kunna samarbeta med Karl och teamet och bidra i den snabba expansionsfas bolaget befinner sig i. Hittills har teamet bakom Matsmart byggt en skalbar affär som adresserar en av det globala matsystemets största utmaningar med ett lika enkelt som genialt koncept: att hjälpa konsumentföretag hantera sitt överskott, säkerställa att det inte går till spillo utan istället erbjuda det till konsumenter till fantastiska priser. Affären är en trippel-win, för producenter, konsumenter och för planeten. Från vår sida faller det sig naturligt att stötta Matsmarts team och affär – de driver åt samma håll som vi på Blume Equity. Vi jobbar uteslutande med bolag som har modeller som transformerar våra mat och hälsosystem i hållbar riktning.”

Sir Dave Lewis, tidigare vd för Tesco och strategisk rådgivare till Blume Equity kommenterar även han investeringen:

“Matförluster och -svinn är mycket problematiskt, både socialt och ur miljösynpunkt. Det behövs konkreta lösningar. Därför är det utmärkt att Blume Equity hjälper till att bidra till mer hållbar konsumtion inom det europeiska ekosystemet för mat.”

Clare Murray, en av Blume Equitys övriga medgrundare och partners med bakgrund från hållbara investeringar för BlackRock och Goldman Sachs fyller i:

“I takt med att allt fler konsumenter blir medvetna om matsystemets klimatpåverkan, ökar även antalet företag som ser hållbarhet som en del i deras kärnverksamhet. Karl och teamet runt honom bidrar till framväxten av den cirkulära ekonomin genom att rädda mat som annars riskerar att kastas. Dessutom kan de erbjuda mat till priser som människor har råd med, vilket är ytterligare en positiv dimension.”

Flera av Matsmarts befintliga ägare har deltagit i denna finansieringsrunda vid sidan av Blume Equity. Däribland SEB Private Equity och Gullspång Re:Food Invest. Setterwalls Advokatbyrå har gett legalt bistånd i samband med affären.

Relaterade Artiklar