Kan fem procent ekologiskt material och hållbarhet lyftas i samma mening?
Hem DETALJHANDEL Kan fem procent ekologiskt material och hållbarhet lyftas i samma mening?

Kan fem procent ekologiskt material och hållbarhet lyftas i samma mening?

Publicerat av: Redaktionen

Hur shoppar man hållbart?

Det enkla svaret är att det egentligen inte går.

Om man verkligen behöver köpa något och vill göra ett hållbart val, då finns numera jämförelseverktyg som underlättar att göra rätt val – för konsumenten och för miljön.

Verktygen ger en så transparent jämförelse som möjligt av produkter i djungeln av miljömarkeringar och lovord från företag.

Hållbarhet handlar inte bara om materialval och miljömarkeringar – det handlar om vilka konsekvenser våra köp har på andra människor, djur, miljön och ekosystem. Det handlar om de ekonomiska, miljömässiga och sociala effekterna som vår konsumtion har för världen. Jämförelseverktyget Bencha har utvecklat en tjänst för att kunna markera produkter som hållbara. Det finns företag som saluför sin hållbarhet men det finns också en stor grupp som inte nämner det överhuvudtaget. Att hållbarhet inte nämns är självklart inte bra, men vi har faktiskt sett att de företag som tar ställning inte alltid är så bra som de ger sken av. Flera av företagen tar upp viktiga frågor som de jobbar men de missar poängen att faktiskt vara transparenta genom att berätta om vad de måste förbättra. Andra företag pratar om stora framtidsplaner och väljer att försäkra sina kunder att det kommer bli bättre i framtiden.

Kan fem procent ekologiskt material och hållbarhet lyftas i samma mening?

Amanda Thorén – Grundare av startupen Bencha

En stor del av produkterna som vi analyserat och är markerade som hållbara produceras i ekologisk bomull eller är gjorda av återvunna PET-flaskor. Det som ofta inte nämns i dessa markeringar är vilken procent av produkten som faktiskt producerats av dessa material. Det är ju mer hållbart att använda två procent återvunnen polyester än att inte använda något återvunnet material överhuvudtaget men det kan ju inte riktigt kallas för en hållbar produkt.

Ett annat problem som vi sett är att det finns väldigt många olika miljömarkeringar som företag använder – men vad innebär dessa markeringar egentligen? För att förenkla för konsumenterna ska Bencha sammanställa en överblick av dessa certifikat och markeringar så att konsumenter enkelt kan se, förstå och jämföra produkter. Det kommer hjälpa dem att enklare göra mer medvetna val.

Relaterade Artiklar