&Repeats pantsystem ska hjälpa Högskolerestauranger till bättre återvinningsvana – först ut är Stockholms Universitet och Södertörns högskola
Hem RESTAURANG Nordrest lanserar &Repeats pantsystem som ska hjälpa Högskolerestauranger till bättre återvinningsvana

Nordrest lanserar &Repeats pantsystem som ska hjälpa Högskolerestauranger till bättre återvinningsvana

Publicerat av: Redaktionen

Nordrest är en ledande restaurangkoncern i Sverige och driver restauranger på företag, sjukhus, campus samt serverar måltider inom omsorg, äldreomsorg och skolor.

I verksamheten finns även caféer och några kvällsöppna krogar.

Nordrest lanserar nu &Repeats digitala pantlösning på samtliga restauranger efter lyckade resultat på Volvo Cars restauranger i Göteborg. Med pant på takeaway-förpackningar vill man se både beteendeförändring hos gästerna och tydligt och mätbart öka återvinningsgraden av förpackningar. Först ut är företagets restauranger på Södertörns Högskola och Stockholms Universitet som infört pantlösningen under oktober 2021.

Nordrest arbetar framgångsrikt och aktivt med att erbjuda en mer hållbar restauranglösning. Företaget lägger bland annat kraft på att minska sina utsläpp av koldioxid och att minska matsvinnet. Det görs både genom att öka utbudet av vegetarisk kost samt genom att välja ingredienser med lägre klimatavtryck, t ex viltkött i köttbullar. Några restauranger har system där alla gäster väger sin mat och betalar för vad de lägger upp på tallriken, vilket bidrar till att minska matsvinnet. Sedan i våras har &Repeats pantsystem använts på takeaway-lådor från Nordrests restauranger på Volvo Cars i Göteborg. Fr o m oktober 2021 implementeras pantsystemet på samtliga restauranger inom Nordrest. Först ut är Prego på Södertörns högskola och Stockholms Universitet och inom kort lanseras pantlösningen på samtliga restauranger i Sverige: bland annat Högskolerestauranger i Uppsala, Linköping samt hos företagets Pocket-restauranger som drivs i samarbete med Pontus Frithiof.

”Innan pandemin hade de flesta av våra restauranger som mål att minska förbrukningen av engångsmaterial. När sedan merparten av våra gäster började arbeta eller studera hemifrån blev ett bra takeaway-erbjudande ett måste för att överleva, för oss som för alla andra restauranger i branschen. När vi nu är tillbaka i det ”nya normala” kommer distansarbete och undervisning att finnas kvar till viss del, vilket ställer krav på oss att fortsatt kunna leverera måltider på andra sätt än i restaurangerna. Att bara ställa om till förnybara material löser dock inte problemet i längden. För oss är samarbetet med &Repeat ett sätt att kunna öka återvinningen av de förpackningar som går iväg och på så sätt bidra till minskad resurs- och energiförbrukning. För att nå en hållbar utveckling kan vi inte förlita oss bara på ny teknik och nya material, vi måste alla ändra våra beteenden. Vi tror att &Repeat hittat en lösning på en sådan beteendeförändring som måste göras.” – Madeleine Fall, HR & Hållbarhet på Nordrest.

&Repeats pantsystem ska hjälpa Högskolerestauranger till bättre återvinningsvana – först ut är Stockholms Universitet och Södertörns högskola

Mattias Lilja & Madeleine Fall

Med &Repeats appbaserade digitala pantsystem är Nordrest med och skapar en hållbar restaurangbransch. Den data som skapas vid rätt sortering och återvinning av förpackningar kommer kunna användas för större insikt och transparens i vilken skillnad som görs på samtliga enheter. Även den morot som &Repeat erbjuder i att belöna kunder som gör rätt bidrar till ökad återvinningsgrad. Gästerna som väljer att ta med mat eller dryck betalar 2 kronor i pant för sin takeaway-förpackning, och får 4 kronor tillbaka att handla för i &Repeat’s app när de sorterar den i en källsortering och återvinner på rätt sätt.

”Nordrest är en etablerad aktör i branschen, med rätt ambitioner och intressanta restaurangkoncept. Studenter på högskolor är en bra och medveten målgrupp för att snabbt se positiva resultat av vårt pantsystem, samtidigt som många företagsrestauranger har många återkommande kunder som kan öka återvinningsgraden på förpackningar och göra skillnad. Vi är övertygade om att vi tillsammans med Nordrest kommer kunna bidra till en stor förbättring och ökad cirkularitet för engångsförpackningar.” – Mattias Lilja, General Manager Sweden på &Repeat.

Relaterade Artiklar