Idrottsungdomar och ICA-handlare städar närmiljön  i 53 svenska kommuner
Hem NYHETER Idrottsungdomar och ICA-handlare städar närmiljön på totalt 132 platser i 53 svenska kommuner

Idrottsungdomar och ICA-handlare städar närmiljön på totalt 132 platser i 53 svenska kommuner

Publicerat av: Redaktionen

Den landsomfattande miljöinsatsen Klara, färdiga, städa! som organiseras av idrottens miljöorganisation Städa Sverige och finansieras av ICA Stiftelsen växer.

Med start på Valborg kommer tusentals idrottsungdomar från Haparanda i norr till Trelleborg i söder på totalt 132 platser i 53 svenska kommuner att i samarbete med den lokala ICA-handlaren städa sin närmiljö fri från skräp.

Förra året plockade 91 föreningar cirka 18 ton skräp från svensk natur inom ramen för samarbetet. Det är ett rekord som förväntas slås med råge.

Klara, färdiga, städa! har på fyra år växt till den största städning som Städa Sverige organiserar och täcker nu nästan hela landet. Premiären sker på Valborgsmässoafton, lördag 30 april, och pågår till och med söndag 8 maj. I början av oktober sker även en andra omgång då ytterligare runt 100 platser städas.

Idrottsungdomar och ICA-handlare städar närmiljön  i 53 svenska kommuner

ICA är en nationell organisation liksom Städa Sverige och all ungdomsidrott finns över hela landet. Det är bara en tidsfråga innan vi i detta projekt städar i alla kommuner, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

– Förutom att städningen ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär den ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön, säger Mats Wesslén.

– ICA-handlarna har historiskt alltid stöttat lokala idrottsföreningar och också haft ett stort engagemang för sin ort. Nu kombineras dessa intressen när ICA-handlare och lokala idrottsföreningar tar ett gemensamt ansvar för närmiljön, säger Peter Hägg, tf generalsekreterare ICA Stiftelsen.

Klara, färdiga, städa! är ett samarbete mellan ICA Stiftelsen, ICA och Städa Sverige där ICA-sponsrade idrottsföreningar ges i uppdrag att städa sin närmiljö i samarbete med den lokala ICA-butiken. Utöver att deltagarna får nya miljö- och hållbarhetskunskaper, får de också en ersättning till sin lagkassa att använda för att förverkliga sina drömmar.

Samhällsengagemang har alltid varit viktigt för ICA centralt, men inte minst lokalt bland ICA-handlarna. För ICA är projektet ytterligare ett sätt att bidra till en positiv samhällsförändring.

Medverkande föreningar och handlare
Från Haparanda i norr till Trelleborg i söder – se bifogad lista för att ta del av vilka som medverkar, var de städar och när.

Relaterade Artiklar