Dataspelet Minecraft BetterGeo presenteras på Geologins dag i Stripa
Hem GAMING Dataspelet Minecraft BetterGeo presenteras nu på Geologins dag i Stripa

Dataspelet Minecraft BetterGeo presenteras nu på Geologins dag i Stripa

Publicerat av: Redaktionen

Under Geologins Dag i Stripa lördag 9 september visar Föreningen Industrilandskap i Bergslagen Minecraft-BetterGeo som är gjord för att lära ungdomar mer om geologi, naturresurser och viktiga metaller.

Föreningen hoppas att många ungdomar kommer och provar programmet som är ett gratis tillägg för de som redan använder Minecraft.

Föreningen har bland annat med hjälp av ett bidrag från Sparbanksstiftelsen Bergslagen investerat i utrustning och programvaror till Geologins Dag.

Anledningen är att kunna förevisa Minecraft tillsammans med en programvara som SGU (Statens geologiska undersökningar) tagit fram som kallas BetterGeo. Programvaran är gjord för att lära ungdomar mer om geologi, naturresurser och viktiga metaller.

“Vi hoppas att många ungdomar kommer och provar programmet som är ett gratis tillägg för de som redan använder Minecraft”, skriver föreningen.

BetterGeo – Minecraft med mer geologi

SGU:s version av Minecraft syftar till att öka förståelsen och intresset för geologi och geologins betydelse för samhället. Precis som originalversionen av Minecraft bygger SGU:s mod (modifikation) både på upptäckarglädje och spänning.

Onlinespelet Minecraft spelas av människor i alla åldrar och har sålts i över 200 miljoner exemplar världen över. Minecraft är ett äventyrsspel som bygger på geologi. Det handlar om att hitta och bryta fyndigheter för att kunna bygga verktyg, bostäder, vapen, med mera. Och på så sätt kunna utforska olika miljöer och samtidigt klara sig mot de monster och farligheter som finns där. Geologin i den ursprungliga versionen är dock långt ifrån verklig geologi och de fyndigheter som finns ligger slumpvis utplacerade.

Syftet med SGU:s mod BetterGeo är att öka intresset och förståelsen för geologi och geologins betydelse för samhället. SGU har lagt till fler bergarter, jordarter, mineral och metaller samt skapat de geologiska miljöer där de olika mineralen och metallerna bildas. Dessutom har SGU har fört in nya förädlingsprocesser och nya användningsområden för de material spelaren hittar.

Dataspelet Minecraft BetterGeo presenteras på Geologins dag i StripaHär finns också några av de geologiska processer som förekommer i naturen, till exempel vittrar kalksten och pegmatit. Spelaren kan även hitta fossil i sandsten, kalksten och skiffer.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar