Borås bilister får hjälp av Easypark för att hitta ledig parkeringsplats
Hem PRODUKTNYHETERMOBILTELEFONER Borås bilister får hjälp av Easypark för att hitta ledig parkeringsplats

Borås bilister får hjälp av Easypark för att hitta ledig parkeringsplats

Publicerat av: Redaktionen

2019 lanserade Easypark tillsammans med Borås kommuns Parkerings AB en teknisk lösning för att kartlägga rörelsemönster och parkeringsbehov bland stadens trafik.

Med denna smarta tjänst var Borås en av de första städerna i Sverige att använda teknik för att framtidssäkra stadsplaneringen.

Nu tar staden nästa steg då Easypark lanserar den intelligenta tjänsten “Find”, som hjälper bilförare hitta gator som med hög sannolikhet har lediga parkeringsplatser, direkt i Easypark-appen.

Nya siffror från techbolaget Easypark visar att 95 procent av alla parkeringar i Borås startas via en mobiltelefon. Nu fortsätter staden, i samarbete med Easypark, erbjuda invånare och besökare fler smarta parkeringslösningar genom att lansera Easyparks innovativa tjänst Find i Borås. Tjänsten ska hjälpa bilförare hitta lediga parkeringsplatser genom en detaljerad karta i Easypark-appen som visar sannolikheten för lediga parkeringsplatser timme för timme. Den som vill ladda sin elbil kan även hitta lediga laddstationer genom Find.

– På Easypark är vi stolta över att kunna bidra med lösningar som förenklar parkeringen och framkomligheten i våra städer. Borås är nästa stad att visa vägen för hur man kan arbeta med databaserade insikter för att optimera trafikflödet, på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Tester har visat att vår Find-tjänst kan reducera tiden man letar efter en parkeringsplats upp till 50 procent, och således antalet bilar som cirkulerar i staden. Det gör stor skillnad i byggandet av en hållbar stad, säger Anders Bäck, Sverigechef på Easypark.

Borås bilister får hjälp av Easypark för att hitta ledig parkeringsplats

Anders Bäck, Sverigechef på Easypark.

Easyparks Find-tjänst bygger på år av forskning och utveckling av en smart mjukvara som samlar in data om trafik- och parkeringsflöden som sedan analyseras med hjälp av artificiell intelligens. Tjänsten ger städer möjlighet att se hur förändringar i parkeringsutbudet, som till exempel priser, regleringar och nya parkeringsplatser, påverkar tillgängligheten för stadens invånare. Det ger även städer möjlighet att kartlägga garage för att visa beläggning i realtid. Gator och garage med stor sannolikhet för ledig plats är gröna, gator med lägre sannolikhet är gula, och gator som tenderar vara fulla blir rödmarkerade i Easypark-appen.

– Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt när man parkerar. Vi vill bidra till att minska utsläpp genom att minska söktrafiken i staden, då man redan hemma kan se var det är högst sannolikhet att hitta en ledig parkeringsplats. Att vi kan basera våra beslut på data ger oss en trygghet i att staden utvecklas åt rätt håll. Det känns bra att kunna anpassa och förändra staden i en riktning som ger ett direkt värde till alla som bor här, säger Birgitta Neugebauer, vd på Borås Kommuns Parkerings AB.

 

Relaterade Artiklar