Amazon-anställda röstade ja till fackförening
Hem E-HANDELAMAZON Amazon-anställda röstade ja till den första fackförening

Amazon-anställda röstade ja till den första fackförening

Publicerat av: Redaktionen

I slutet av förra veckan kom beskedet att de anställda vid Amazons lager i New York röstat ja till att organisera sig fackligt.

Detta är en historisk milstolpe för de anställda som nu har möjligheten att starta den första fackföreningen någonsin vid någon av Amazons anläggningar i USA.

Folksamgruppen har varit involverade i ägardialog med Amazon ifrågan sedan ett antal år tillbaka.Amazon har hela tiden motarbetat de anställdas ansträngningar att få organisera sig fackligt.

Amazon-anställda röstade ja till fackförening

I början av 2021 skickade Folksamgruppen tillsammans med Öhman Fonder och ytterligare närmare 80 investerare ett brev till Amazon där vi uppmanade dem att vidta konkreta åtgärder i sitt arbete med mänskliga rättigheter. Mer specifikt ville Folksamgruppen och övriga undertecknare att de skulle sluta att aktivt motarbeta sina anställda från att organisera sig fackligt. Inför ytterligare en omröstning i frågan som ägt rum på en av Amazons anläggningar skickade Folksamgruppen och Öhman fonder, tillsammans med en grupp investerare med ett förvaltat kapital på 67 000 miljarder kronor, ytterligare ett brev till Amazon där bland annat kravet på att sluta motverka de anställdas möjlighet att organisera sig fackligt lyftes.

– Att de anställda vid Amazons anläggning i New York nu tydligt visat att de vill organisera sig är ett stort steg i rätt riktning mot bättre och tryggare arbetsförhållanden. Att kunna organisera sig fackligt är en fråga vi på Folksam, tillsammans med många andra, lyft med Amazon ett flertal gånger. Vi hoppas nu att Amazon kommer att acceptera önskan hos de anställda och respektfullt inleda förhandlingar med dem för att få kollektivavtal på plats, säger Emilie Westholm, chef ansvarsfullt ägande på Folksamgruppen.

– Det är självklart svårt att koppla våra insatser de senaste åren till det här väldigt konkreta framsteget. Det är som sagt fler som genom åren bedrivit liknande påverkanskampanjer som vi har gjort. Med det sagt är jag övertygad om att det arbete som vi och andra investerare gjort de senaste åren gör skillnad. Amazon är ett stort, världsledande företag och förhoppningsvis sänder även detta positiva signaler även bortom Amazons verksamhet, avslutar Emilie Westholm.

Relaterade Artiklar