Dags att vårstäda – här är städexpertens bästa tips
Hem E-HANDELAMAZON Dags att vårstäda – här är städexpertens bästa tips

Dags att vårstäda – här är städexpertens bästa tips

Publicerat av: Redaktionen

Våren innebär att det är dags för vårstädning.

Två av tre svenskar vårstädar, och de flesta börjar nu i mars, enligt en ny YouGov-undersökning från Amazon.se.

En av tre svenskar tycker dessutom att vårstädningen har positiva effekter på den mentala hälsan.

Nu delar städprofilen Marie-Louise Danielsson-Tham sina främsta tips för en lyckad vårstädning.

Solen börjar titta fram, våren är på ingång och det är dags för den årliga vårstädningen. Nära två av tre svenskar (64%) vårstädar, och många börjar redan nu, visar en ny YouGov-undersökning från Amazon.se. 27 procent av svenskarna börjar med sin vårstädning i mars, 22 procent i april medan två procent väntar ända till maj. Detta återspeglas också i en säsongsdriven försäljningstrend av städprodukter på Amazon.se, där försäljningen förra året ökade med 28% i mars 2023 jämfört med februari 2023.

“Så snart de första solstrålarna träffar våra smutsiga fönster ser vi en tydlig trend på Amazon.se att svenskarna gör sig redo att välkomna våren med en signifikant försäljningsökning av dammsugare, tvättsvampar och rengöringsmedel. I år har plusgraderna kommit tidigare än väntat i flera delar av landet, vilket även inneburit en tidig start på vårstädningen,” säger Linnéa Forrester, kommunikationsansvarig på Amazon.se

Enligt undersökningen tycker många att det finns flera saker som är givande med att vårstäda. Hela 7 av 10 uppskattar att hemmet känns fräscht och nytt och nästan varannan vårstädare (48%) gillar att kunna säga hej då till vintern och välkomna våren. En dryg tredjedel tycker att de fylls av energi och motivation när städningen är avklarad (37%) och nästan lika många upplever positiva effekter på den mentala hälsan (34%). Dessutom tycker 12 procent att det främjar gemenskapen i hemmet.

“Efter många långa mörka månader är det skönt att ta fram städprylarna och få hemmet att kännas och dofta fräscht och nytt. Det är otroligt vad en ordentlig sopning och moppning, rena fönster och städade och organiserade lådor kan göra för ditt humör,” säger Marie-Louise Danielsson-Tham, tv-städningsexpert.

Dags att vårstäda – här är städexpertens bästa tips

Marie-Louise Danielsson-Tham, en nationellt erkänd städexpert

Kvinnor tar större ansvar

Det finns också jobbiga aspekter med vårstädningen. Allra jobbigast enligt undersökningen är att det är tidskrävande (45%) och att man blir påmind om hur smutsigt det är (36%). Det kan också skapa diskussioner med partnern, något som 12 procent anger som jobbigt. Undersökningen visar även att 58 procent av kvinnorna själva ansvarar för vårstädningen i hemmet, jämfört med 35 procent av männen.

Expertens 5 tips för en bättre vårstädning:
  1. Planera och dela upp

Ta fasta på ordspråket: ”Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket”! Satsa på projekt i stället för att vända upp och ned på hela bostaden! Till exempel fönstertvätt, städning av köksskåp, spis- och ugnsrengöring och storstädning toalett och badrum.

Gör gärna en prioriteringslista och involvera alla familjemedlemmar!

  1. Belöna dig själv

Tänk på att belöna dig själv och dina medhjälpare! Kanske en fika med favoritkakan, en vårblomma på köksbordet eller en gemensam upplevelse i form av ett badhusbesök eller ett biobesök!

  1. Släpp in ljuset i rena fönster

Inget gör en så glad som skinande, rena fönster. Med rätt redskap är det enkelt. Satsa på en fönsterskrapa med utbytbart gummiblad. Bladet ska sitta fast ordentligt i skenan, men vara lätt att ta bort när det är dags att byta blad. Fönstertvätten underlättas om du tar ned gardinerna, och då kommer du dessutom att upptäcka att det är dags att tvätta dem.

  1. Städa städskåpet

Handen på hjärtat – när städade du ditt städskåp senast? Plocka ut allt och släng gamla trasor och borstar, och ersätt med nya. Du anar inte vad många färgglada och funktionella trasor och borstar det finns numera! Passa också på att lämna alla rengöringsmedel som du samlat på dig, men inte använder, till en miljöstation. Och när du ändå har alla grejer ute, varför inte inreda städskåpet med krokar, hyllor, etc, så att det blir mer lättöverskådligt?

  1. Välj rätt städredskap

Satsa på städprylar av god kvalitet även om de kostar lite mera. Det kan faktiskt spara dig pengar i längden och gör jobbet så mycket enklare. Tänk på att redskapen ska passa dig och dina behov.  Till exempel ska skaftens längd passa din kroppslängd, de ska inte vara för tunga och bökiga och inte minst ska de vara estetiskt tilltalande. Välj en vacker färg och tilltalande form som gör att du längtar efter att använda dem! Själv avskyr jag dammsugare med hög ljudvolym.

Relaterade Artiklar